Wat met het beeld van Sylvain Van de Weyer?

Kirsten Bosmans
1 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Gemeenteraadslid Luc Ponsaerts (Open Vld) stelt zich de vraag wat er zal gebeuren met het standbeeld van Sylvain Van de Weyer, dat sinds 2010 is vastgesteld als bouwkundig erfgoed, maar dat al jaren ronddoolt in Leuven.

“Om het nationale gevoel aan te wakkeren, in de jonge Belgische staat, verschenen er op diverse plaatsen in het land monumenten om het bestaan van het koninkrijk de nodige luister te bezorgen”, legt Ponsaerts uit. “Zo verging het ook Leuven, dat de eer kreeg om een beeld te mogen plaatsen voor de figuur van Sylvain Van de Weyer. Het was  het allereerste standbeeld van de stad. Kort na zijn dood, in 1874 in Londen, besloot het Leuvens stadsbestuur dat er een standbeeld van Sylvain Van de Weyer  op het stationsplein moest komen. Het geld hiervoor werd verzameld via een nationale inschrijving en ook de Belgische staat, die de verering van een nationaal symbool wel zag zitten, deed een flinke duit in de zak. Het beeld van Charles Geefs werd  in 1876 ingehuldigd in aanwezigheid van Leopold II.”

“Sylvain Van de Weyer (1802-1874), geboren in Leuven, stond aan de wieg van de  Belgische staat, was lid van het Voorlopig Bewind, was de eerste Belgische minister van Buitenlandse Zaken en was ook kort liberaal premier. Na de eerste wereldoorlog moest het beeld wijken voor het oorlogsmonument om zo overgeplaatst te worden naar de Volksplaats (nu Monseigneur Ladeuzeplein). Ook daar moest hij omstreeks 1990 weg omwille van de realisatie van de ondergrondse parkeergarage. Het  beeld werd tijdelijk in quarantaine geplaatst in het stadspark om terecht te komen op het einde van de Kapucijnenvoer. Daar was hij ook niet  echt welkom en moest hij de benen nemen voor een opengelegde Voer om uiteindelijk weinig glorieus te worden opgestapeld in een stadsmagazijn.”

“We weten dat het niet evident is  om een plaats te vinden voor dit grootse monument met zijn indrukwekkende sokkel – het beeld heeft ruimte nodig – maar het laten verkommeren in een stadsmagazijn is helemaal geen optie en zou meer dan zonde zijn. De Leuvenaars hebben Van de Weyer nooit ten volle gewaardeerd of in het hart gesloten, hij verbleef liever in hogere kringen in Brussel en Londen. In die zin zou het beeld misschien beter thuishoren  in Brussel ergens in de omgeving van het Warandepark. Het Leuvens Historisch Genootschap heeft ooit gesuggereerd om het te ruilen voor het  Sint-Jorisretabel van Jan Borreman, een retabel dat in principe Leuven toebehoort, maar nu te bewonderen is in de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis aan het Jubelpark in de hoofdstad.”

In 2030 vieren we 200 jaar België, hopelijk hebben we tegen dan een oplossing voor het beeld gevonden. Dit stuk Leuvense en Belgische geschiedenis, dat men best in de juiste historische context plaatst, moet mits de juiste setting terug een definitieve plaats krijgen in onze stad!”

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans