Volledige programma Het Groot Verlof bekend

Kirsten Bosmans
4 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Het Groot Verlof nam vorig jaar een gevleugelde start en gaat deze zomer verder op datzelfde elan, met nog een tikje meer: meer sfeer, meer evenementen, meer Leuven. “De Leuvense zomer wordt daardoor gevarieerder dan ooit tevoren, met gevestigde waarden als Beleuvenissen en Hapje-Tapje en enkele bijzondere nieuwkomers zoals Buitenverblijf en Half Oogst”, aldus schepen Dirk Vansina.

Het Groot Verlof lichtte eerder al een tipje van de sluier. Zo zijn er dit jaar drie Beleuvenissen met internationale toppers als The Human League en Fischer-Z, schoon volk van hier zoals Novastar, Arbeid Adelt, Helmut Lotti, jong grut dat tienerharten sneller doen slaan als Nielson en Charlotte De Witte en ook een flinke portie Leuven met onder meer Discobar Galaxie & Friends, Berry Quincy en Stoomboot. Recent werden ook nog Lady Linn en de gloednieuwe act van Praga Khan vs Buscemi toegevoegd.

“Beleuvenissen kreeg sinds vorig jaar een stevige make-over en die lijn wordt ook dit jaar doorgetrokken. Het maakt het festival frisser, dansanter en helemaal klaar voor de toekomst,” aldus Dirk Vansina. “Nog op het programma: Hapje-Tapje – daar verklappen we op 13 juli meer over –, de Familiebar in het stadspark en de zomerconcerten op de Grote Markt. Verder slaan we ook de handen in elkaar met onder meer Piknik Musik, Picknick in het Park, Leuven Zingt, Zomerfilms, het eigenzinnige kunstenfestival van M en Het Depot: M-idzomer, en nog in en van M: BAR|A|MUZE.”

Al blaast Het Groot Verlof zelf nog maar net een tweede kaarsje uit, toch staan er al enkele nieuwigheden op het programma. “Vooreerst zijn dat de twee betalende concerten op de Oude Markt met op woensdag 20 juli een stevige rockaffiche met Status Quo, The Kids, The Scabs en De Mens en op donderdag 4 augustus ‘onze’ Selah Sue met in haar kielzog Magnus en Alice on the Roof”, vervolgt Dirk Vansina.

“Vorige week voegden we aan het lijstje ‘nieuw’ ook Half Oogst toe, een festival dat Leuven zonder twijfel twee dagen lang aan het dansen brengt. Onder de noemers ‘urban’, ‘vintage’, ‘chill’ en ‘party’ is er voor elke danskriebel een stijl. Je treft er onder meer de streetart en streetdance van Straatrijk, een Bal Populaire en stevige dansconcerten met The Earth Wind and Fire Experience ft The Al McKay Allstars en tiener crowdpleasers Gers Pardoel en De Jeugd van Tegenwoordig. Ondanks het feit dat Half Oogst tijdens het weekend van 13 en 14 augustus plaatsvindt, is dit festival niet bedoeld als ‘vervanger’ van Marktrock. Dat is niet onze intentie, het rockpubliek wordt immers ruimschoots bediend met de volledige programmatie van Het Groot Verlof”, benadrukt Vansina.

“Als derde nieuwkomer presenteren we ook Buitenverblijf. In samenwerking met Onkruid vzw transformeren we het Hogeschoolplein tot een creatieve stadsoase en culturele vrijplaats: loungy luxe, met stevige artistieke prikkels. Zo strikten de jongens van Onkruid onder meer Lefto, slaan ze de handen in elkaar met Cinema ZED voor een Zomerfilm en krijgen ze ook ‘Best Belgian Label’ Tangram over de vloer. Verder is er ruimte voor wat ‘zottigheid’ met voetbalgoochelaars, kung fu initiaties en straf werk van Urban Woorden.”

“Een goed gevuld programma, voor een goed gevulde zomer dus. Je vindt het volledige programma op onze website hetgrootverlof.be en in de gratis programmabrochure die iedere Leuvenaar gratis in de brievenbus krijgt. En die brochure brengt nóg een verrassing mee, namelijk Het Klein Geluk, een initiatief van onze cultuurcollega’s dat het zomerse aanbod dat plaatsvindt in Leuvense zalen en tuinen bundelt. Wie nu nog durft beweren dat er in Leuven niets te doen is, is een zeurpiet”, besluit Vansina.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans