Voka Vlaams-Brabant betreurt imagoschade door nationale staking

Kirsten Bosmans
1 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Uit een interne enquête onder de Voka-leden blijkt dat ondernemingen heel wat hinder ondervonden van de staking. Ze gaven onder meer aan problemen te ervaren qua bereikbaarheid van klanten of leveranciers, en stelden vast dat de eigen werknemers te laat aankwamen op het werk. Grote bedrijven spraken van een verminderde of zelfs stopgezette productie.

Voka Vlaams-Brabant had een meldpunt in werking gesteld waarop haar leden hinder omwille van de staking konden melden. Zowel logistieke als industriële bedrijven ondervonden grote hinder van de staking. Er kwamen onder andere meldingen binnen van blokkades aan de bedrijventerreinen Cargovil en Brucargo. Daarenboven heeft Voka haar leden online bevraagd over de hinder die ze ondervonden door de staking. “Maar liefst 1 op 5 van de ondervraagde Vlaams-Brabantse ondernemingen gaf aan met een verminderde dienstverlening of productie te worden geconfronteerd. Bij 8% van de ondervraagde ondernemingen is de productie zelfs stilgelegd”, zegt Peter Van Biesbroeck, algemeen directeur van Voka – Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant.

Zo’n 28% van de ondervraagde ondernemingen ondervond problemen met de bereikbaarheid van klanten of leveranciers.

Om eventuele hinder van de vakbondsacties preventief op te vangen, stond 28% van de respondenten thuiswerk toe voor de werknemers, en nog eens 18% heeft hen laten werken vanop een andere bedrijfslocatie.

Voka wil de werknemers die wél aan het werk gingen expliciet bedanken om – ondanks de oproep en polemiek – toch te komen werken of een alternatief te hebben gezocht. Een aantal onder hen kon het werk toch bereiken dankzij de minimale dienstverlening bij het spoor. “De minimale dienstverlening is een doeltreffend middel om zo het recht op werken te garanderen. We dringen er als Voka op aan dat er ook een minimale dienstverlening zou komen bij de luchtverkeersleiders zodat ons luchtruim geen 24 uur hermetisch afgesloten is”, aldus nog Voka.

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans