Vluchtelingen tonen voetbaltalent in Leuven

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Komende zondag organiseert de stad Leuven samen met OHL en het OCMW een voetbaltornooi in het Boudewijnstadion in Kessel-Lo. Op dit tornooi zal het OHL Worldteam het opnemen tegen verschillende Leuvense ploegen opgericht uit deelwerkingen van stad, OCMW en OHL. Zo zal er een ploeg aantreden van OKAN-jongeren, een ploeg van jongeren uit de wijk Casablanca én het OHL Homeless team.

Sociale integratie via voetbal

De meerderheid van de recente groep vluchtelingen die in onze stad zijn aanbeland  is mannelijk en tussen de 19 en 35 jaar.  Vaak is sport, en meer specifiek voetbal, de uitlaatklep bij uitstek voor deze jongeren.  In samenwerking met OHL, OCMW en de Faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen van de KU Leuven, biedt de stad voor deze groep voetbaltrainingen aan.  Tijdens deze trainingen worden er niet enkel voetbaltechnische en conditionele oefeningen gegeven, maar werken we aan hun Nederlands en is er aandacht voor structuur en afspraken.

“Voetbal kan meer zijn dan enkel sport.  Met dit traject zetten we als stad in op de sociale integratie van deze nieuwkomers” aldus schepen Denise Vandevoort. “Via dit sport en vrijetijdsaanbod krijgen ze extra oefenkansen Nederlandse taal, ze verruimen hun netwerk, ze krijgen het gevoel dat ze er bij horen en we weten allemaal dat sporten voor een verhoogd welzijn zorgt.  Dit is immers een belangrijk aandachtspunt bij een doelgroep die vaak een traumatisch vluchtverleden met zich meedraagt.  Ik ben natuurlijk ook benieuwd welke voetbaltalenten het OHL Worldteam in huis heeft.  Wie weet speelt er weldra iemand van deze jongens in het eerste elftal van OHL.”

“Door vluchtelingen en dak- en thuisloze mensen mee  te nemen in de positieve dynamiek van voetbal kunnen ze opnieuw bouwen aan hun zelfvertrouwen, opnieuw structuur in hun leven brengen, de kracht van de groep ervaren en het gevoel hebben ergens bij te horen,” besluit schepen van Sport Erik Vanderheiden.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans