Vlaams-Brabantse bierproefverenigingen organiseren het Brabants Bier Buffet Kennismaking met ambachtelijke brouwerijen

Stefan Van de Weyer
3 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

In het kader van de Vlaams-Brabantse biermaand hebben vier bierproefverenigingen de handen in elkaar geslagen om vanaf 6 mei tijdens vier opeenvolgende weekends de rijkdom van het bierpatrimonium binnen onze provincie in het licht te stellen. Onder de gemeenschappelijke noemer “Brabants Bier Buffet” wordt telkens op een andere locatie (Diest, Leuven, Halle, Zoutleeuw) een proefnamiddag georganiseerd waarop iedereen welkom is. De bedoeling is om de bezoekers op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met de kleinere artisanale brouwerijen in de provincie.

Het Brabants Bier Buffet is een samenwerking tussen de Lambikstoempers, Objectieve Bier Academie Diest, Hagelandse Bier Genieters en de Dijleschuimers. Het is de eerste keer dat deze verenigingen, alle aangesloten bij de nationale bierconsumentenvereniging Zythos, op dergelijke schaal samenwerken. We delen uiteraard al langer de liefde voor het Vlaams-Brabantse gerstenat. Onze gemeenschappelijk passie willen we nu echter ook samen uitdragen naar het brede publiek dat misschien nog niet zo vertrouwd is met het brede scala aan bieren en bierstijlen binnen onze provincie.

De Brabants Bier Buffet activiteiten gaan door op onderstaande datums en locaties:

  zaterdag 6 mei vanaf 14-18u: Taverne De Biertempel, Grote Markt 11, Diest

  zaterdag 13 mei vanaf 14-18u: Wereldcafé.coop, Joris Helleputteplein 2, Leuven

  zondag 21 mei vanaf 10-18u: ’t Parlement, Klinkaert 10, Halle

  zondag 28 mei vanaf 14-17u: De Leeuwenaar, Ridderstraat 16, Zoutleeuw

De Objectieve Bier Academie Diest bijt dus de spits af op zaterdag 6 mei. Dan strijken zij neer in De Biertempel op de Grote Markt in Diest, waar vanaf 14u een aantal Vlaams-Brabantse bieren van ambachtelijke brouwerijen gepresenteerd worden. Je kan komen genieten van enkele proevertjes, of wees avontuurlijk en ga voor een volledig “menu”: vier bieren die we voor je op een rijtje zetten, elk voorzien van een woordje uitleg.

Een week later, op zaterdag 13 mei eveneens vanaf 14u, is het de beurt aan de Dijleschuimers. Zij bieden in samenwerking met Wereldcafé.coop op het Joris Helleputteplein in hartje Leuven een selectie aan van de beste bieren die Leuven en omstreken te bieden heeft. Tegelijk trekken zij het event open naar meer dan alleen maar bier: de bieren worden begeleid met foodpairing suggesties op basis van lokale Vlaams-Brabantse producten.

Vervolgens is het aan De Lambikstoempers. Zij beginnen er op zondag 21 mei al vanaf 10u aan. Logisch als je weet dat ze die dag ’t Parlement bezetten … het degustatiecafé in de schaduw van de basiliek van Halle wel te verstaan. Op hun toog: alleen maar hogegistingsbieren uit het Pajottenland!

De Hagelandse Bier Genieters sluiten tenslotte op zondag 28 mei het hek van dit mooie initiatief om de rijke Brabantse bierwereld voor te stellen. Zij openen die dag vanaf 14u de deuren van café De Leeuwenaer in Zoutleeuw. Kom genieten van enkele lekkere streekbieren vergezeld van een bijpassend hapje en de nodige toelichtingen en anekdotes.

Toegang tot alle vier de activiteiten is gratis en open voor iedereen. Bier en hapjes worden aan democratische prijzen aangeboden.

Wie een bezoek brengt aan alle vier de activiteiten op de verschillende locaties, maakt trouwens kans om een mooi gevulde biermand te winnen. De winnaar wordt begin juni bekend gemaakt via de facebook pagina van het Brabants Bier Buffet.

Meer info:

Meer info over alle activiteiten van het Brabants Bier Buffet kan men vinden op: www.facebook.com/BrabantsBierBuffet.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer