Vlaams-Brabanders zijn trouwe kustbezoekers

Kirsten Bosmans
1 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Inwoners van Vlaams-Brabant houden van de zee. In 2017 ontving de kust meer dan 1,6 miljoen dagtoeristen uit de provincie Vlaams-Brabant. Daarnaast kozen 290.000 Vlaams-Brabanders voor een verblijf van één of meerdere nachten aan de kust. Meer dan 1,6 miljoen (14%) van de Vlaamse dagtoeristen aan de kust zijn afkomstig uit de provincie Vlaams-Brabant. De populairste kustgemeenten zijn Oostende, Knokke-Heist en Nieuwpoort.

Vorig jaar brachten ongeveer 325.000 inwoners van de provincie Vlaams-Brabant één of meerdere nachten door aan de kust in een commercieel verblijf. Ze kiezen vooral voor een verhuurappartement, hotel, vakantiepark of vakantiecentrum. Voor hen is de kust een vertrouwde vakantiebestemming: meer dan acht op de tien (86%) brachten er ook een weekend of vakantie door de voorbije drie jaar. Bijna zeven op de tien reizen met kinderen.

De vakantiegangers kiezen bewust voor een verblijf aan de kust door de authentieke troeven: een omgeving om tot rust te komen, de gezonde zeelucht en het unieke decor van zee en strand. Maar ook de kindvriendelijke bestemming, de gezellige vakantiesfeer en het aantrekkelijke wandelaanbod spelen een belangrijke rol. De vakantiegangers uit Vlaams-Brabant zijn zeer tevreden: 95% geeft aan om de volgende drie jaar opnieuw een weekend of vakantie aan de kust door te brengen.

Ongeveer 14.900 eigenaars van een tweede verblijf aan de kust zijn afkomstig uit Vlaams-Brabant (21% van alle Vlaamse eigenaars). Zij komen graag meerdere keren per jaar naar de kust, met Middelkerke, Knokke-Heist en Koksijde als populairste kustgemeenten voor een tweede verblijf.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans