Vernieuwing fietsnetwerk na onderzoek gebruikers

Stefan Van de Weyer
3 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

De dienst Toerisme Vlaams-Brabant investeert tweehonderdduizend om het fietsnetwerk in de provincie te vernieuwen en uit te breiden. Het economische voordeel voor de middenstand als gevolg van recreatieve fietsers legde hen geen windeieren, zo bleek uit een groot onderzoek. Vorig jaar waren er 640.431 fietsers actief op de fietspaden in onze provincie, zij verteerden in totaal een bedrag van 5.172.121 euro in cafés en restaurants.

Toerisme Vlaams-Brabant voerde een grootschalig onderzoek uit bij de fietsers op het fietsnetwerk Vlaams-Brabant. Op basis hiervan gaat het toeristische fietsnetwerk in Vlaams-Brabant vernieuwd worden. Vrijwilligers polsten bij de fietsers op het fietsnetwerk naar de tevredenheid, activiteiten, bestedingen en noden.

‘De bedoeling is dat we met de resultaten aan de slag gaan’, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor toerisme. ‘We gaan ons beleid nog beter afstemmen op de noden van de fietsers. Een concrete maatregel die hieraan tegemoet komt, is de vernieuwing van het fietsnetwerk in het Hageland en Leuven om zo de tevredenheid van de fietsers te maximaliseren’. Er is vooral vraag naar veiligere oversteekwegen en een beter wegdek. Hieromtrent worden de gemeenten aangesproken. Toerisme Vlaams-Brabant gaat zelf de bestaande fietsroutes opnieuw bewegwijzeren en een fijnmaziger netwerk van knooppunten uitstippelen. In het Hageland gaat het in totaal om zevenhonderd kilometer aan fietspaden. Het netwerk krijgt een nieuwe wegenkaart en digitale toepassingen. Het project moet afgerond raken in juni 2018.

Tegenover 2015 reden er twintig procent meer fietsers op de fietspaden. De recentelijk ingerichte fietsroute Eddy Merckx in Tielt-Winge wakkert er het toerisme aan.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer