Verhuist Theo Francken (N-VA) naar Leuven?

Bart Mertens
4 jaar geleden
door Bart Mertens

Verhuist Theo Francken (N-VA) naar Leuven? Die vraag houdt de Leuvense politiek momenteel bezig want niemand minder dan Bart De Wever zou de populaire staatssecretaris graag de lijst van N-VA zien trekken in Leuven voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018.

Over de eventuele verhuizing van Theo Francken (N-VA) van Lubbeek naar Leuven is de voorbije maanden al vaak gespeculeerd maar de staatssecretaris van Asiel en Migratie liet tot op heden niet in zijn kaarten kijken. Meer zelfs, Theo Francken staat volgens ingewijden –lees partijgenoten- niet van vreugde te springen om lijsttrekker te worden voor zijn partij in Leuven voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Toch lijkt een verhuizing naar Leuven niet onmogelijk voor Theo Francken en zelfs waarschijnlijk want niemand minder dan Bart De Wever ziet naar verluidt in Francken de ideale kandidaat om N-VA aan de overwinning te helpen bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Louis TobbackIndien De Wever erin slaagt om Theo Francken te overtuigen dan krijgen de lijsttrekkers van de andere partijen er een stevige tegenstander bij. Francken doet een degelijke job als staatssecretaris voor Asiel en Migratie en krijgt zelfs applaus vanuit onverwachte hoek. Zo liet burgemeester Tobback (sp.a) laatst nog optekenen dat Theo Francken weinig te verwijten valt in zijn beleid rond de vluchtelingencrisis. Over de mogelijke komst van Francken naar Leuven als lijsttrekker voor N-VA merkt Louis Tobback dan weer op dat Bart De Wever blijkbaar van mening is dat er in de huidige Leuvense afdeling van N-VA te weinig kwaliteit zit om op te boksen tegen de socialistische lijsttrekker Mohamed Ridouani en tegen andere lijsttrekkers.

Bij N-VA houdt iedereen de lippen stijf op elkaar over de eventuele verhuizing van Francken naar Leuven. Bij de andere partijen is het alsmaar groeiende gerucht zonder twijfel een bron van kopzorgen. Vooral bij CD&V –waar de lijsttrekCarl-Devlies-1ker nog niet is aangeduid- vreest men stemmen te verliezen aan Theo Francken. Dat zou de ultieme kans voor Carl Devlies om burgemeester van Leuven te worden behoorlijk op de helling kunnen zetten. Francken heeft overigens een band met Leuven via de supportersclub van OHL waar hij nog voorzitter van is geweest. Bovendien zou de nationale populariteit van Theo Francken in zijn voordeel kunnen spelen bij de verkiezingen in 2018. Voorlopige conclusie: niets is zeker en alles kan. Dat gezegd zijnde kunnen we niet anders dan besluiten dat het na het Tobback-tijdperk uiterst boeiende verkiezingen zullen worden in Leuven, met of zonder Theo Francken.

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens