Vergroening De Somerplein van start

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

De vergroeningswerken op het Rector De Somerplein zijn deze week van start gegaan. “Voor veel Leuvenaars was het vernieuwde plein niet groen genoeg. En ze hadden gelijk”, zeggen schepenen Dirk Robbeets en Myriam Fannes, beide sp.a. “Daarom wordt het plein nu grondig vergroend, na overleg met de omliggende horeca en handel.” Begin oktober zijn de werken klaar.

Grote plantenbakken op de trappen, extra bomen op de brede voetpaden en een vergroende balustrade langs de rijweg. Binnenkort zal het Rector De Somerplein groener en aangenamer zijn. “Het bijkomende groen zal een blikvanger zijn voor het plein en het aangenamer maken om er even te verpozen”, zegt schepen van Openbare Werken Dirk Robbeets.

Om het plein te vergroenen, ging het stadsbestuur na een aanbesteding in zee met ontwerpbureau Pauwels, dat recent nog een prijs kreeg voor de heraanleg van de binnentuin van residentie Rega. “Het groenconcept dat Pauwels uitdacht, zal er voor zorgen dat het één mooi, groen geheel vormt met het plein”, zegt schepen van Openbaar Groen Myriam Fannes. “Onze groendienst zorgt voor de beplanting.”

Momenteel is de aannemer bezig met de installatie van de op maat gemaakte plantenbakken aan de zogenaamde ‘schaduwkant’ van het plein. “Daar komt een grote groenpartij op vier niveaus”, zegt Robbeets. “Hoewel het best een grote trap is, wordt er maar één stuk daadwerkelijk gebruikt door voetgangers. Dat betekent dat we het grootste deel van de trap kunnen vergroenen.” Er worden ook extra zitbanken voorzien en bijkomend groen aan de gevels.

Aan de zijkanten van de grote trappen aan de kant van Standaard Boekhandel komen grote, op maat gemaakte plantenbakken die van boven tot beneden lopen. Die bakken zullen diep genoeg zijn en een speciaal samengesteld substraat hebben om een goede groei van de planten te garanderen. Op dezelfde trappen komen in het verlengde van de bestaande bomen nog kleinere plantenbakken die de trap afdalen.

Op de balustrade langs de rijweg komt een langgerekte bloembak, over de hele lengte. “Daar kunnen we seizoensgebonden bloemen en planten in plaatsen, zodat het hele plein opfleurt”, zegt Fannes. Tussen de Grote Markt en de Tiensestraat komen drie nieuwe bomen, als een spiegelbeeld voor de bomen die al aan de overzijde staan.

Het groenontwerp is samen met een delegatie van de handelaars en horeca-uitbaters op het plein besproken.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans