Vereniging militaire Reservisten viert 85-jarig bestaan

Ann Peeters
1 jaar geleden
door Ann Peeters

Aan het Leuvense stadhuis vierde de Koninklijke Vereniging Reservisten Vlaams-Brabant hun 85-jarig bestaan. Maar de vereniging is springlevend, op 26 mei organiseren ze hun 46e Mars Loven Boven, die vertrekt aan het Heilig Hartinstituut.

De Leuvense reserve-luitenant Emmanuel Vanhove, een onderwijzer die zeer actief was in zaken die met de verdediging van het land of de bescherming van de bevolking te maken hadden, stichtte de vereniging in 1934. In maart 1944 trof hem het noodlot. Samen met 10 andere gevangenen werd hij in het werk- en doorgangskamp Breendonk gefusilleerd wegens verzet. Onder impuls van Yves Hanset, een jonge doctor in de rechten en Joseph Van Messem, leraar, werd in 1954 een brief gestuurd aan enkele vrienden reserveofficieren. Ze nodigden hen uit om de Vriendenkring van de Reserveofficieren van Leuven nieuw leven in te blazen. Het opzet lukte en de officiële stichtingsvergadering van de herboren kring ging door in het college De Valk, Tiensestraat, waar toen een kazerne was.
De viering van het 85-jarig bestaan van de vereniging ging gepaard met een uitgebreid programma in het stadhuis van Leuven. Er werden bloemen neergelegd, The Last Post werd geblazen, er werden toespraken gehouden door de huidige voorzitter van de vereniging Pascal Vandeuren, de huidige Provinciecommandant, Prof. Dr. Alexander Mattelaer en schepen Dirk Vansina wiens vader oud-burgemeester en lid was van de vereniging als reserve-militair. Daarna was er een receptie en een diner in de “Salons Georges”, die enkele dagen erna de deuren heeft gesloten.
“Onze vereniging staat open voor reserveofficieren, -onderofficieren en -vrijwilligers, alsook actieve en op rust gestelde beroepsmilitairen. We willen vooral de band tussen reservisten, beroepsmilitairen en de rest van de Leuvense en Vlaams-Brabantse bevolking aanhalen. Die band proberen we ook nog te versterken met het organiseren van jaarlijks twee wandeltochten: de ‘Mars Loven Boven’, dit jaar op 26 mei, en in het najaar de Dynastietocht ”, aldus tandarts-reservist Tom Verhofstadt.
Wie lid wil worden of wil deelnemen aan de wandeltocht kan zich hier aanmelden.

Over de auteur

Ann Peeters

Ann Peeters