Varkenshouder ziet af van biogascentrale ondanks fiat

Stefan Van de Weyer
3 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

Een varkenshouder uit Bekkevoort zal zijn plannen om een biogascentrale te bouwen niet uitvoeren. Hij kreeg in beroep van de Raad van State gelijk over de bouw van de centrale, hij vindt echter het overheidsbeleid niet rechtlijnig en wil geen risico’s nemen met een zware investering.

Hij diende al in 2015 een aanvraag in voor de bouw van een nieuw stallencomplex met een biogascentrale. De provincie Vlaams-Brabant kende de vergunning toe, Natuurpunt ging in beroep. Het Vlaams Gewest schorste de bouwvergunning. De varkenshouder paste zijn plannen daarom structureel aan. Dat hield in dat de nieuwe stallen niet op een heuvelrug zullen worden ingeplant, ze sluiten aan bij de bestaande infrastructuur. Na overleg met zijn bank heeft hij het plan opgegeven. De investering zou te zwaar zijn. De banken vinden de houding van de overheid niet correct en ze noemen het zelfs een onbetrouwbare partner. Ze zouden immers slag om slinger hun beleid radicaal veranderen.

De varkenshouder heeft momenteel 1.700 vleesvarkens, 250 zeugen en 1.200 biggen. De bouw van zijn nieuwe stallen zal wel plaats vinden zodat hij dan 3.550 vleesvarkens, 450 zeugen en 3.000 biggen kan huisvesten. De bouwwerken worden nog in 2017 afgerond.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer