Vanaf 10 juli hinder door werken op E40 Leuven-Brussel

Van zaterdag 8 juli tot en met 15 augustus vernieuwt het Agentschap Wegen en Verkeer het wegdek van de E40 tussen Leuven en Brussel, meer bepaald de 6,7 km tussen de op- en afrittencomplexen van Bertem en Sterrebeek. Er worden in de twee richtingen rijstroken afgesloten tijdens de hele duur van de werken, dus zal er heel wat verkeershinder zijn: op de E40 Brussel-Leuven in de beide rijrichtingen, maar door de “terugslag” van de file waarschijnlijk ook op de Ring rond Brussel en de E314.

Om de hinder voor het verkeer zoveel mogelijk te beperken, worden de werken tussen 8 juli en 15 augustus uitgevoerd met een dynamische werfinrichting. In een eerste fase van de werken (tot ongeveer 30 juli) wordt de verkeerssituatie als volgt:

  • op weekdagen tussen 5u ‘s ochtends en 12u ‘s middags zijn er drie versmalde rijstroken beschikbaar in de beide rijrichtingen. in de rijrichting van Brussel zal er uiterst rechts een rijstrook open zijn. Twee rijstroken zullen via een doorsteek in de middenberm het verkeer over de andere weghelft leiden.
  • op weekdagen tussen 12u ‘s middags en 5u  ‘s ochtends én tijdens het weekend zullen er in de rijrichting van Leuven (net zoals op weekdagen tussen 5u en 12u) nog drie rijstroken vrij zijn, maar voor de rijrichting van Brussel slechts twee. De uiterst rechtse rijstrook wordt dan afgesloten en al het verkeer moet over de tijdelijke rijstroken op de andere weghelft.

Fasewissel rond 30 juli

Rond 30 juli zal de aannemer de twee linkerrijstroken van de E40 in de rijrichting van Brussel afgewerkt hebben en zal er een fasewissel plaatsvinden. Vanaf dat moment zal het verkeer de vernieuwde rijstroken in de rijrichting van Brussel kunnen gebruiken:

  • op weekdagen tussen 5u ‘s ochtends en 12u ‘s middags zullen er in de rijrichting van Brussel vier rijstroken beschikbaar zijn voor gebruik. Het verkeer richting Luik zal nog altijd drie rijstroken kunnen gebruiken, net zoals in de vorige fase.
  • op weekdagen tussen 12u ‘s middags en 5u  ‘s ochtends én tijdens het weekend zullen er in de rijrichting van Brussel drie rijstroken beschikbaar zijn voor gebruik. Het verkeer richting Luik zal nog altijd drie rijstroken kunnen gebruiken, net zoals in de vorige fase.

In Heverlee en Sint-Stevens-Woluwe zal de weg versmallen aan het begin van de werfzone:

  • in Heverlee (rijrichting Brussel) van drie naar twee en vervolgens bijkomend van twee naar één rijstrook
  • in Sint-Stevens-Woluwe (rijrichting Luik) van vijf naar vier en vervolgens bijkomend van vier naar drie rijstroken

Op deze locaties is het van groot belang dat de automobilisten beurtelings invoegen en dat ze daarbij zo lang mogelijk doorrijden op de invoegende rijstrook. Bestuurders op de invoegende rijstrook vinden het vaak niet leuk om andere auto’s te zien doorrijden tot het einde van de wegvallende strook. Toch maakt dat doorrijden deel uit van efficiënt ritsgedrag. Het is uiteraard ook van groot belang voor de veiligheid van de arbeiders en de weggebruikers dat alle bestuurders de snelheidsbeperkingen van 50 km/u (richting Brussel) en 70 km/u (richting Luik) respecteren.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans