UZ Leuven houdt rampoefening

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Vandaag vindt in UZ Leuven campus Gasthuisberg een rampoefening plaats. Deze oefening is belangrijk om UZ Leuven optimaal voor te bereiden op rampsituaties. Want ook in het geval van een ramp wil het ziekenhuis goede zorg verlenen.

De rampoefening gebeurt in samenwerking met politie Leuven, stad Leuven, KU Leuven en UCLL. De aanwezigheid van de interventiediensten wordt op de campus verwacht en kadert dus in de rampoefening. De verschillende hulpverleners testen tijdens de oefening procedures en technieken voor efficiëntere hulpverlening bij rampen. Uiteraard zorgt het ziekenhuis ervoor dat de zorg voor de patiënten op geen enkel ogenblik in het gedrang komt tijdens deze rampoefening.

Hoofdarts prof. dr. Johan Van Eldere: “De rampoefening kadert in de aanpak van grootschalige veiligheidsincidenten. Onder dergelijke incidenten verstaan we bommeldingen, een verdacht pakket, terreur of een dader die zoveel mogelijk slachtoffers wil maken met een wapen. We willen onze organisatie zo goed mogelijk voorbereiden op iets wat hopelijk nooit zal gebeuren. De kans dat we in UZ Leuven geconfronteerd worden met zo’n grootschalig veiligheidsincident is heel klein. Maar de gebeurtenissen in binnen- en buitenland hebben ook aangetoond dat geen enkele organisatie immuun is voor dergelijk geweld. We willen dus enerzijds geen onnodige ongerustheid creëren, maar anderzijds onze medewerkers wel weerbaar en zelfredzaam maken en de organisatie trainen zodat we ook bij een ramp de hoogst mogelijk zorg kunnen garanderen.”

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans