UZ Leuven en Trefpunt Zelfhulp vzw engageren zich voor meer zelfhulpvriendelijk ziekenhuis

Ann Peeters
9 maanden geleden
door Ann Peeters

Op 23 april gaven UZ Leuven en Trefpunt Zelfhulp vzw de aftrap voor het project ‘zelfhulpvriendelijk ziekenhuis’ in UZ Leuven. Het doel van het project is meer samenwerkingen tussen ziekenhuizen en patiëntenverenigingen te stimuleren.

Op 23 april werd een intentieverklaring tot samenwerking ondertekend door Prof. dr. WimRobberecht, gedelegeerd bestuurder UZ Leuven, en prof. dr. Koen Matthijs, voorzitter Trefpunt Zelfhulp vzw. Ook werd het project toegelicht aan patiëntenverenigingen en ziekenhuismedewerkers.

Een nauwere samenwerking tussen ziekenhuizen en patiëntenverenigingen heeft tal van voordelen voor beide partijen. Patiëntenverenigingen willen graag met ziekenhuizen samenwerken om zich bekend te maken, nieuwe leden aan te trekken of de ziekenhuizen beter te informeren over wat patiënten belangrijk vinden.

Ziekenhuizen willen op hun beurt patiëntenverenigingen betrekken bij de zorg die ze leveren. Ze willen horen hoe die zorg nog beter kan en ze willen van ervaringen van patiënten leren en hun standpunt leren kennen.

Patiëntenverenigingen in UZ Leuven
Met het project ‘zelfhulpvriendelijk UZ Leuven’ wil UZ Leuven nieuwe partnerschappen met patiëntenverenigingen aangaan en bestaande samenwerkingen verankeren. Die structurele samenwerking is een bevestiging en een versterking van een lange traditie van samenwerking met patiëntenverenigingen in UZ Leuven. Het ziekenhuis steunt al jarenlang initiatieven waarbij zorgprofessionals en patiëntenverenigingen samenwerken aan een optimale zorg.

Aftrap project ‘zelfhulpvriendelijk ziekenhuis’
Een vijftigtal verenigingen waren vertegenwoordigd op de startbijeenkomst. Minstens evenveel ziekenhuismedewerkers namen deel aan dit event.

Foto: UZ Leuven

Over de auteur

Ann Peeters

Ann Peeters