Uitbreidingsplannen luchthaven Zaventem bedreigen Kortenbergse en Kampenhoutse landbouwers Boerenbond en Landelijke Gilden bezorgd

Stefan Van de Weyer
3 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

Boerenbond en Landelijke Gilden zijn bezorgd over de uitbreidingsplannen van de luchthaven van Zaventem die Brussels Airport Company (BAC) formuleert in haar strategische nota 2040. De verlenging van een baan zou betekenen dat er veel landbouwgrond verloren gaat.

Brussels Airport Company (BAC) heeft uitbreidingsplannen voor de luchthaven van Zaventem. Eén van de pistes uit deze nota is een verlenging van de piste 25L met achthonderd meter. Een verlenging van de piste zou een grote aantasting betekenen van het waardevolle landbouwgebied, één van de laatste grote open ruimtes tussen Brussel en Leuven. Boerenbond gaat voluit voor de vrijwaring van landbouwgebied en landbouwgrond voor gebruik door beroepslandbouw. Om hoeveel grondinname het gaat is nog onbekend, maar zeker is dat dit een grote, onaanvaardbare impact zal hebben op de landbouwers van Kortenberg, Zaventem, Kampenhout en Steenokkerzeel.

 Landelijke Gilden verdedigt de belangen van het platteland en zijn inwoners.  Het is duidelijk dat de leefbaarheid van de dorpen Erps-Kwerps, Steenokkerzeel en Nederokkerzeel zwaar onder druk komt te staan bij de realisatie van de  uitbreidingsplannen. Ook de mogelijke plannen voor de aanleg van een bedrijventerrein ten zuiden van de luchthaven en een zuidelijke ontsluiting naar de E40 stemt Boerenbond en Landelijke Gilden tot ongerustheid. We vragen daarom aan BAC om in dialoog te treden en de landbouwsector en plattelandsbewoners snel duidelijke informatie te verschaffen.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer