UCLL studenten Elektronica-ICT ontvangen Cera Award Prijs beloont technische innovaties voor een meer duurzame en inclusieve samenleving

Stefan Van de Weyer
2 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

Recentelijk ontvingen drie UCLL-studenten Elektronica-ICT de Cera Award in de gebouwen van Imec, het wereldvermaarde nano-elektronica onderzoekscentrum in Leuven. Alexander Bielen, Martijn Festjens en Michiel Pieters vertaalden onderzoek van UCLL-studenten Verpleegkunde naar een technologische oplossing die toelaat preventief in te spelen op epilepsieaanvallen bij kinderen. De jury was onder andere onder de indruk van het vermogen van de studenten om weg te gaan van technisch taalgebruik en van hun vermogen om zich in te leven in deze kwetsbare doelgroep. Het project kwam er op vraag van externe partner Epihunter.

Zorg op maat

De studenten van hogeschool UCLL werkten mee aan een oplossing die de leerkracht waarschuwt wanneer er een epilepsieaanval op komst is bij een kind in de klas, zonder dat de overige leerlingen iets merken van dit signalisatieproces. Het juryrapport van de Cera Award omschreef het als volgt: “Bij het eindresultaat werd ten volle gestreden om de doelgroep van kinderen met epilepsie niet te stigmatiseren. De sterke samenwerking met hun collega-studenten van Verpleegkunde was hier een duidelijke verrijking.”

Soft skills

De award is zo ook een erkenning van de communicatieve en sociale vaardigheden van de technologiestudenten, van hun creatieve aanpak en gerichtheid op gebruiksgemak van het product dat ze ontwikkelden. Recent onderzoek van hogeschool UCLL en Limburg Start-up wees nog uit dat meer en meer bedrijven belang hechten aan deze ‘soft skills’.

Tweede award

De Limburgse studenten verdedigden hun project halverwege september voor de jury op IMEC, het grootste onafhankelijke Europese onderzoekscentrum op het gebied van nanotechnologie met hoofdkantoor in Leuven. Het studentenproject Assistive technology for children with non-convulsive epilepsy and their environment werd vorige maand ook al bekroond met de allereerste Moving Minds Award.

CERA Award

De CERA Award brengt twee werelden en verschillende competenties samen. Hij linkt social profit organisaties aan studenten van technische bachelors en studenten industrieel- en burgerlijk ingenieur. Ze gaan in het kader van een eindwerk, een ontwerpopdracht of een stage aan de slag en scherpen zo hun sociale, communicatieve en creatieve vaardigheden aan.
Meer info: www.cera-award.be.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer