Twintigduizend leerlingen telen witloof met witloofbox In Herents proefcentrum onderzoek naar witloof

Stefan Van de Weyer
4 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

De provincie Vlaams-Brabant verdeelt op woensdag 23 november een duizendtal witloofboxen in de scholen en initiatieven van buitenschoolse kinderopvang (IBO). Meer dan twintigduizend kinderen maken zo op een speelse manier kennis met deze streekgroente.

Voor het zevende jaar op rij gaan de scholen aan de slag met de gratis witloofbox van de provincie Vlaams-Brabant. Deze box bestaat uit een teeltkit, handleiding en lesmateriaal. Het ludieke figuurtje Wimmeke W(itloof) maakt de leerlingen en leerkrachten wegwijs en na drie tot vier weken kunnen ze hun witte kropjes oogsten en proeven.

‘Zo maken opnieuw twintigduizend kinderen kennis met dit lekker en gezond streekproduct uit Vlaams-Brabant’, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor land- en tuinbouw. ‘Witloof is de lievelingsgroente van heel wat fijnproevers maar kinderen durven er al eens hun neus voor op te halen. Ze hebben immers meer smaakpapillen en de wat bittere smaak van witloof schrikt hen af. Maar dankzij de witloofbox is witloof niet enkel meer voor de durvers Door de groente zelf te telen, leren de kinderen witloof waarderen. En wat je zelf teelt, dat smaakt’. De witloofbox is een groot succes. De eerste zes jaren verdeelde de provincie liefst 5.446 witloofboxen. Daarmee teelden en proefden al 112.561 kinderen dit Vlaams-Brabantse witte goud.

Witlooffeestje met kinderkok

Maken de leerlingen een heerlijk, warm witloofgerecht voor Music For Life of organiseren ze een kerstfeestje met Wimmeke’s witloof? Dan maken ze kans op een waardebon van 30 euro of een bezoek van een kinderkok die hen begeleidt tijdens een educatieve workshop.

Op onderzoek in Proefcentrum Herent

Dit voorjaar vonden 325 leerlingen hun weg naar Proefcentrum Herent. In dit centrum doet de provincie onderzoek naar witloof en andere gewassen. De kinderen kregen een kijk achter de schermen, leerden over de groei van zaad tot krop en trokken zelf de labojas aan voor enkele proefjes. Ook dit schooljaar kunnen scholen en andere groepen terug inschrijven voor deze rondleiding.

Overzicht verspreiding witloofboxen

De leerkrachten komen hun witloofboxen afhalen op woensdag 23 november tussen 14 en 16 uur op volgende verdeelpunten in Oost-Brabant:

  • Aarschot – Stedelijk Museum, Elisabethlaan 103
  • Diest – Provinciedomein Halve Maan – Bezoekerscentrum Webbekoms Broek, Omer Vanaudenhovelaan 48
  • Herent – Proefcentrum Herent, Blauwe Stap 25
  • Kampenhout – Witloofmuseum, Leuvensesteenweg 22
  • Tienen – PISO, Alexianenweg 2
  • Zoutleeuw – Provinciedomein Het Vinne – Bezoekerscentrum, Ossenwegstraat 70

Meer info op www.vlaamsbrabant.be/witloofbox of www.vlaamsbrabant.be/bezoekproefcentra

Op foto de leerlingen van De Wijnpers uit Leuven die in het Proefcentrum Herent de witloofwortels selecteren voor de box.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer