Twee Leuvense winnaars op Vlajo Awards uitreiking

Stefan Van de Weyer
2 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

Walibi was het levendige decor voor de uitreiking van de Vlajo Awards 2018. Voor een publiek van 3.000 enthousiaste jongeren, leerkrachten, docenten en genodigden uit de bedrijfswereld werden in pretpark Walibi de ‘Beste studentenondernemingen 2018’ bekend gemaakt. Mochten terecht een pluim op hun hoed steken: Instituut Paridaens Leuven en het Sint-Pieterscollege met BELT (FedEx Access Award). De Vlajo Awards (‘Vlajo’ staat voor Vlaamse Jonge Ondernemingen) is een initiatief van de Vlaamse overheid en de businesswereld om de ondernemersmentaliteit in Vlaamse (hoge)scholen en universiteiten aan te wakkeren.

Het staat buiten kijf dat ondernemerszin Vlaamse jongeren in het bloed zit, nu een bedrijfsconcept uitdokteren op jonge leeftijd meer dan ooit in de lift zit. Tijdens dit academiejaar namen ruim 2.200 jongerenteams deel aan Vlajo’s geestverruimende trainingsdagen, kick-off events, verkoopdagen, innovatiekampen en coaching. Met die extra kennis in het achterhoofd groeiden hun ideeën uit tot volwaardige bedrijfsconcepten.

“Ondernemingszin aanmoedigen is cruciaal”, predikt Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport. “Creatief denken, opportuniteiten opmerken, initiatief durven nemen, de handen uit de mouwen steken, doorzetten, falen en van nul herbeginnen – het zijn stuk voor stuk competenties die je ontwikkelt als ondernemer en waarvan je levenslang de vruchten plukt. Daarom willen we dat ondernemen deel uitmaakt van het Vlaamse onderwijsprogramma. Vlaanderen barst van ondernemende talenten: aan ons om hen te ontdekken zodat ze op jonge leeftijd al ontbolsteren. De Vlajo-projecten zijn daarvoor een geknipte methode.”

“Ondernemerschap is ‘in’ bij jongeren”, vult Vlajo-directeur Peter Coenen aan. “2017 was een recordjaar voor nieuwe Vlaamse startups. Alsof ze een nieuwe hobby een kans geven, zo zetten jongeren vandaag meer dan ooit de stap naar mini-bedrijven. Doorheen hun academische carrière krijgen ze betere opleidingen, verleggen ze hun grenzen en stellen ze doelen voorop, gepassioneerd als ze zijn. Ze creëren producten, diensten en oplossingen en zetten ideeën om in noemenswaardige projecten. We moeten ook hun leerkrachten en mentors blijven ondersteunen in hun evoluerende rol als ‘teacherpreneur’. Die nieuwe benaming zal leraars helpen om deze hongerige generatie jongeren klaar te stomen voor opportuniteiten in een globaliserende wereld.”

FedEx Access Award 2018

BELT (Sint-Pieterscollege Leuven) : riem gemaakt van gerecycleerde autogordels.

Naast de Mini-onderneming van het Jaar Award werd ook de FedEx Access Award uitgereikt. Deze Award wordt uitgereikt aan een Vlajo Mini-onderneming die internationale handel hoog in het vaandel draagt en een goede kennis heeft van de zakelijke wereld.  BELT bestaat uit zes laatstejaarsleerlingen economie uit het zesde middelbaar van het Sint-Pieterscollege te Leuven. Met hun mini-onderneming BELT vormen zij oude autogordels om tot modebewuste riemen. Een BELT is: een gerecycleerde autogordel, een afgesneden kant, omboord met lint, een metalen gesp met merknaam. De buckle op het einde van de riem is verkrijgbaar in drie kleuren: matzwart, zilver en rood. Bovendien hebben de jongeren van BELT een maatschappelijk verantwoorde visie op ondernemen. Zo gaat een deel van de opbrengst naar vzw SAVE van ouders van verongelukte kinderen. “Elke verkeersdode is er één te veel”, aldus de ondernemers. “Met onze stunt willen we die boodschap onderlijnen. We hebben BELT-pins verkocht waarvan de opbrengst naar vzw SAVE gaat.”

Meest Ondernemende Klas (kleuter) è Instituut Paridaens Leuven

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer