Tussenkomst in dierenartskosten voor Leuvenaars met beperkt inkomen

Ann Peeters
7 maanden geleden
door Ann Peeters

Op de gemeenteraad diende Lies Verlinden, gemeenteraadslid voor N-VA, een voorstel in tot tussenkomst in dierenartskosten voor Leuvenaars met een beperkt inkomen. Schepen van Dierenwelzijn, Thomas Van Oppens, start een onderzoek en bekijkt de mogelijkheden.

Een grote groep Leuvenaars heeft een of meerdere huisdieren, de dieren spelen bij velen een belangrijke rol in het bestrijden van eenzaamheid. Maar een dier verzorgen kost geld, veel geld als het ziek wordt en er een dierenarts aan te pas komt.  Voor mensen met een beperkt inkomen betekent dit een flinke hap uit hun budget.

“Kunnen we aanvaarden dat in 2019 de medische zorg voor een gezelschapsdier een luxe is? Ik dacht het niet, en daarom deed ik op de gemeenteraad een voorstel rond tegemoetkoming in de dierenartskosten voor personen met beperkte financiële middelen”, aldus Lies Verlinden, gemeenteraadslid voor N-VA.

“Mijn voorstel omvat twee mogelijkheden: een soort cheque die men toekent aan kansarme inwoners, waarmee ze hun dier kunnen laten verzorgen, of – beter nog – een dierenkliniek (dispensarium), waar personen met een beperkt inkomen terecht kunnen om hun dier te laten verzorgen aan gunstigere tarieven.”

Schepen Van Oppens, bevoegd voor dierenwelzijn, had wel oren naar het  voorstel en beloofde om de mogelijkheid voor een dispensarium te onderzoeken. “Dergelijke dierendispensaria bestaan al in Gent, Brussel en Hasselt, en werken samen met verschillende externe partners en goede doelen. De stad kan een dispensarium faciliteren door werkingstoelagen te voorzien, een locatie aan te bieden en instanties met elkaar in contact te brengen. Wij kijken uit naar de resultaten van het onderzoek”, voegt Debby Appermans, gemeenteraadslid voor N-VA, toe.

Over de auteur

Ann Peeters

Ann Peeters