Transportbedrijf ontvangt jongeren tijdens ‘On The Move’

Kirsten Bosmans
1 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Rotra uit Kampenhout en verschillende partners maken zo’n 80 leerlingen warm voor de logistieke sector. De jongeren kunnen kennismaken met vier verschillende beroepen uit de sector transport, logistiek en internationale handel. Deze beroepenrally moet de sector op een positieve manier promoten bij de jeugd en hen bewust maken van de verschillende boeiende jobs die er zijn.

Geen gewone lesdag voor de leerlingen van de 7 deelnemende scholen uit Vlaams-Brabant: KA Redingenhof, Ursulinen Mechelen, KA Keerbergen, GITO Tervuren, CLW Technische scholen Mechelen, CDO Don-Bosco Sint-Pieters-Woluwe, CLW Castor. De leerlingen uit het vierde jaar of uit een CDO of CLW zijn vandaag uitgenodigd bij Rotra. In samenwerking met de verschillende sectoren willen ze de interesse aanwakkeren voor de logistieke sector en de talrijke knelpuntfuncties die daarmee gepaard gaan. Die knelpunten situeren zich bij de chauffeurs van vrachtwagens, brandstoffentransport en autobussen en autocars, maar zeker ook bij bediendenfuncties zoals planner, dispatcher en customer service.

Johan De Brauwer, Operations Director van Rotra: “Door onze snelle groei zijn we continu op zoek naar nieuwe enthousiaste collega’s met een passie voor logistiek. We hebben geïnvesteerd in nieuwe ICT-programma’s en opleidingen van medewerkers via onze eigen Rotra Academy. De logistieke sector is continu in beweging. Dat zorgt voor dynamiek en vraagt flexibiliteit, maar het biedt je bovenal een hoop kansen. Dat willen we aan deze jongeren tonen.”

De beroepenrally is een initiatief dat georganiseerd werd in samenwerking met het Sociaal Fonds Bus en Car, Sociaal Fonds Handel in Brandstoffen, het Sociaal Fonds Transport en Logistiek (SFTL ) en het vormingsfonds voor de bedienden uit de Internationale handel, het vervoer en de logistiek (LOGOS). Dit initiatief werd gecoördineerd door Het Beroepenhuis te Gent en ondersteund door het Logistiek Platform Vlaams-Brabant. Door het bundelen van de krachten worden in één klap vier knelpuntberoepen uit vier sectoren in de kijker gezet, met name vrachtwagenchauffeur, buschauffeur, dispatcher en chauffeur brandstoffen. “De medewerking van toonaangevende bedrijven zoals Rotra is van groot belang, zo leren de leerlingen de bedrijfssector kennen in de reële werkomgeving,” zegt Sara Kooyman van Het Beroepenhuis vzw Gent.

Johan De Brauwer:“Familiebedrijf Rotra is al 110 jaar actief met momenteel 7 vestigingen verspreid over België en Nederland. Bijna 1000 medewerkers verzorgen transport over de weg, per spoor, wereldwijde lucht- en zeevracht en de volledige supply chain voor verladers in de Benelux.”

De leerlingen zullen in een beurtrolsysteem deze logistieke keten op een praktische manier doorlopen. Na een eerste kennismaking met het beroep dispatcher, maken ze kennis met de brandstoffen die verhandeld worden in de brandstofhandel en rijden ze mee met een half gevulde brandstofwagen. Nadien leren ze hoe de lading optimaal in een vrachtwagen kan worden geplaatst. Tenslotte mogen de leerlingen ook aan het stuur zitten van een autobus.

Johan De Brauwer: “We willen de jongeren ook laten zien dat we volop actief zijn met duurzaamheid en innovatie in onze sector. Zo nam Rotra de eerste ethanoltruck van Europa in gebruik en bevat de vloot van Rotra tientallen trucks op LNG (Liquefied Natural Gas) als duurzaam alternatief voor diesel. Daarbij zijn logistieke activiteiten steeds meer IT- en datadriven. Rotra bouwt haar systemen zelf waardoor we steeds meer inzetten op slim gebruik van data. Hiermee zijn we in staat efficiënter en duurzamer te werken waardoor we onze klanten nog beter kunnen bedienen.”

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans