Topdokter moest UZ Leuven verlaten na ethische problemen

Kirsten Bosmans
3 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Kinderkankerspecialist Stefaan Van Gool, bekend uit de Vier-serie Topdokters, heeft twee jaar geleden zijn job bij de UZ Leuven moeten opgeven nadat het ziekenhuis onregelmatigheden had ontdekt bij zijn klinische studies. Dat schrijft De Standaard vandaag.

Het vertrek van Van Gool was twee jaar geleden al gehuld in een geheimzinnige waas. Geen van beide partijen – Van Gool noch de UZ Leuven – repte één woord over het ‘waarom’. Meer nog, ze hadden een geheimhoudingsovereenkomst gesloten, waar strikte sancties aan verbonden waren. Intussen is de dokter aan de slag in een Duitse privékliniek.

De Standaard kon recent documenten inkijken die een nieuw licht op de zaak werpen. De UZ Leuven zou te weten zijn gekomen dat de klinische studies van Van Gool niet zo betrouwbaar waren als hij liet uitschijnen (op ethisch, juridisch en wetenschappelijk vlak). Hij zou zijn experimentele behandeling met tumorvaccinaties (die gemakkelijk 40.000 tot 70.000 euro kostte) hebben toegepast terwijl nog niet was aangetoond dat de vaccins effectief werkten. Het parket van Leuven onderzoekt daarnaast of alle patiënten wel degelijk hadden ingestemd met de behandeling en of ze de juiste informatie hadden gekregen.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans