Toneelvrienden De Lo speelt “De Zaak Kubinsky”

Stefan Van de Weyer
1 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

Toneelvrienden De Lo uit Kessel-lo heeft voor haar volgende toneelstuk de komedie “De zaak Kubinsky” gekozen, deze is van de hand van de Hongaarse schrijver Ladislaus Fodor. Het oorspronkelijke stuk werd bewerkt door Roger Van Gompel, die het geheel ook regisseert.

Toneelvrienden De Lo ontstond in 1958 uit de werking van een plaatselijke KWB-afdeling. Ze kiezen jaarlijks één stuk dat steeds eind januari en begin februari vijf keer opgevoerd wordt in de Parochiezaal Bovenlo, gelegen in de Heidebergstraat 268 in Kessel-Lo. Het is in 2019 al de zestigste keer dat dit plaats vindt.

Fodor startte zijn carrière als journalist in de vroege jaren 1920 en schreef verschillende toneelstukken. Na zijn emigratie naar de VS was hij in Hollywood als auteur of mede-auteur betrokken bij heel wat filmscripts. Hij schreef de “De zaak Kubinsky’ in 1933. Het stuk werd verfilmd als “Jack of All Trades”. Het stuk speelt zich af in een bank en steekt de draak met ondeugden als mouwvegerij, opportunisme en onwaarschijnlijke lefgozerij en is om die reden nog steeds heel actueel. Roger Van Gompel bewerkte het stuk tot een compact en eigentijds vlot toneelstuk.

De opvoeringen vinden plaats op vrijdag 25 en zaterdag 26 januari om 20 uur, op zondag 27 januari vanaf 15 uur en op vrijdag 1 en zaterdag 2 februari vanaf 20 uur. Reserveren kan via www.toneeldelo.be of guido.abts@telenet.be.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer