Tiense suikerfabriek en bietentelers in de clinch Suikerfabriek wil vanaf 2017 dertig procent minder betalen voor de bieten

Stefan Van de Weyer
4 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

De Tiense suikerraffinaderij wil bietentelers vanaf 2017 tot dertig procent minder betalen voor de aankoop per ton suikerbieten. De boeren zien een noodscenario opdoemen en vrezen te moeten werken met verlies. Zowel de Tiense suikerfabriek als de boeren hopen tegen september een akkoord te hebben.

De afschaffing van de Europese suikerquota in 2017 en de daarbijhorende minimumprijs blijft niet zonder gevolgen. De Tiense suikerfabriek wil vanaf 2017 tot dertig procent minder uitgeven aan de aankoop van de bieten. Nu betalen ze nog ongeveer vijfendertig euro per ton bieten, die som zou volgend jaar nog maar amper zevenentwintig euro per ton bedragen. Volgens de Confederatie van de Belgische Bietplanters (CBB) bedroeg de productieprijs per ton bieten de voorbije vijf jaren ongeveer achtentwintig euro per ton. Gezien de “verplichte prijsdaling” van de Tiense suikerfabriek uit wringt daar uiteraard het schoentje, want op die manier raken ze niet meer uit hun kosten. Bietenboeren overwegen om in de toekomst naar een ander gewas over te stappen. De Tiense suikerfabriek en zijn telers zal volgende week een vergadering inlassen om te bekijken hoe het in de toekomst verder moet. Voorlopig zit het overleg daaromtrent vast.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer