Tiense suikerbietencampagne binnenkort van start

Stefan Van de Weyer
4 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

De eerste suikerbieten worden begin volgende week naar de Tiense suikerfabriek overgebracht voor de start van de jaarlijkse bietencampagne. Het zou wel eens de kortste campagne ooit kunnen worden. Als gevolg van het slechte weer in het voorjaar is het volume suikerbieten veel lager. Waardoor de campagne ongeveer honderd dagen zal duren, terwijl het voorheen vaak rond een gemiddelde van honderddertig dagen lag.

Tegen eind november moeten alle bieten geoogst zijn. Ondanks de kleinere bieten zal de suikerfabriek ook dit jaar dagelijks ongeveer dertienduizend ton suikerbieten per dag kunnen verwerken. Hoeveel dat zal opleveren voor de suikerproductie is voorlopig moeilijk in te schatten, zoals steeds zullen alle 180 medewerkers van de fabriek alle zeilen moeten bijzetten. Tijdens de campagne komen er nog eens vijftig werknemers bij. In de nabije toekomst zoekt de Tiense suikerraffinaderij nog een tiental nieuwe, vaste medewerkers.

Gemiddeld wordt er normaal gezien tachtig ton suikerbieten per hectare opgehaald. Dat zal dit jaar aanzienlijk lager liggen. Al gevolg van het slechte weer in het voorjaar kon de uitzaai pas veel later plaats vinden. Bovendien moesten de velden ook afrekenen met wateroverlast en zal het volume bieten per hectare dus lager liggen. De suikerrijkheid zal dankzij de zonnige nazomer wel nog goed zijn,  rond 17 procent.

De fabriek blijft buiten de campagne niet stil zitten, onlangs brachten ze nog nieuwe espressoklontjes en de harde klontjes van vijf gram op de markt.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer