Tiens burgemeester en Leuvens politicus verdedigen decreet voor pop-upstores

Stefan Van de Weyer
4 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

Volksvertegenwoordiger en Tiens burgemeester Katrien Partyka heeft samen met CD&V-partijgenote An Christiaens uit Tongeren, Leuvens NVA-politicus Lorin Parys, Willem-Frederik Schiltz, Jos Lantmeeters en Andries Gryffroy, een voorstel van decreet ingediend om de huur van korte duur voor ambacht en handel mogelijk te maken.

De huidige huurwet verbiedt de huur met een looptijd van minder dan een jaar.  De voorgestelde nieuwe regeling schept voor huurder en verhuurder een eenvoudige uitweg, los van de klassieke handelshuurwet. Ze sparen hierdoor overbodige administratieve formaliteiten en transactiekosten uit. Het ontwerp krijgt steun uit zes partijen.

Het voorstel voor de huur op korte termijn van handelsruimtes verlaagt de drempel voor eigenaars van leegstaande panden om deze te verhuren. Tegelijkertijd maakt het de winkeliers makkelijker om tijdelijk een handelspand te huren als springplank naar een duurzame vestiging van bijvoorbeeld een detailhandelszaak. Dergelijke pop-upstores verbeteren zienderogen het beeld dat bestaat over de buurten waar er veel leegstand heerst.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer