Tien mannen aangehouden, drugsnetwerk opgerold

Stefan Van de Weyer
1 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

De Leuvense politie heeft in negen panden in Leuven en Rotselaar huiszoekingen uitgevoerd die hebben geleid tot het oprollen van een grootschalig drugsnetwerk. Tijdens de huiszoekingen werden negen personen gearresteerd, zeven Afghanen, één Sierra Leoner en één Amerikaan. Daarna nog een Afghaan.

De negen mannen, meerderjarige tieners of twintigers, werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter en aangehouden. Er vond nog een huiszoeking plaats in de Hendrik Consciencestraat in Leuven waarbij nog één 23-jarige Afghaan werd gearresteerd. Ook hij werd voorgeleid en aangehouden.

De acties, die werden uitgevoerd in samenwerking met de federale gerechtelijke politie Leuven, kaderden in twee gerechtelijke onderzoeken naar grootschalige drugshandel in Leuven. De onderzoeken werden opgestart in mei en juli van dit jaar. De huiszoekingen gebeurden in panden in de Maria-Theresiastraat, de Platte Lostraat, de Tervuursestraat, de Blijde Inkomststraat, de Schepenenstraat, de Parkstraat, de Janseniusstraat en de Naamsestraat in Leuven en de Vijfde Liniestraat in Rotselaar.

De bal ging aan het rollen na een steekpartij tussen Afghaanse vluchtelingen in februari 2018. Na dit incident startte de Lokale Onderzoeksdienst van PZ Leuven een onderzoek op naar de invoer en handel in cannabis, cocaïne en xtc door personen van Afghaanse origine in Leuven. Uit dit onderzoek bleek dat de drugs werden verkocht aan meerder- én minderjarigen.

Het doel van het onderzoek was om zowel de toevoer van de drugs af te snijden als de lokale dealers te identificeren. De handel in drugs werd georganiseerd door een 28-jarige Afghaan met uitvalsbasis in Leuven. Hij liet verschillende andere personen de drugs verhandelen vanuit koten en appartementen in Leuven. De koten behoorden toe aan dezelfde kotbaas. Ook de voornaamste leverancier van de drugs werd geïdentificeerd en opgepakt. Het gaat om een 27-jarige Amerikaan die in Rotselaar woont.

Bij de huiszoekingen werden ook 60 porties cannabis van in totaal 380 gram, 63 XTC-pillen, negen verpakkingen heroïne, vier weegschaaltjes, 8.680 euro cash geld, namaakwapens en messen gevonden.

De aanhoudingen van de eerste negen aangehoudenen werden met een maand verlengd. De tiende aangehoudene verschijnt vandaag, op vrijdag 21 september, voor de raadkamer.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer