Theater op de stadsbegraafplaats Leuven lanceert uniek taboedoorbrekend kindertheater over rouw en verlies

Stefan Van de Weyer
2 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

Stad Leuven wil als lokaal bestuur rouw en verlies breed en zonder taboes bespreekbaar maken. Daarbij mogen kinderen en jongeren niet worden vergeten: zij gaan immers vaak op een andere manier om met verdriet en rouw dan volwassenen. De stad wil ook hen meer kansen geven om op hun eigen manier om te gaan met verlies. Daarom liet ze een theatervoorstelling op kindermaat maken over dit thema.

‘Spinnenmetenknippen’

Lily woont met haar vader op het kerkhof. Ze verzorgen er de graven, hij kan er rustig zijn nieuwe liedjes uitproberen en zij kan er zich helemaal uitleven met haar BMX. Tot de twee schikgodinnen een bezoekje brengen aan hun kerkhof. Deze personages uit de Griekse mythologie spinnen, meten en knippen het leven. Kasper, die iedere dag zijn vader op het kerkhof bezoekt, raakt verweven in een spannend en ontroerend verhaal.

Theatergezelschap Max Last (zie bijlage) creëerde een gevoelig verhaal vol humor en muziek. De acteurs nemen het jonge publiek mee op wandel op de Stadsbegraafplaats en vertellen een verhaal over vriendschap, verdriet en loslaten.

Leuvens programma rond rouw en verlies

Stad Leuven en het Huis van het Kind Leuven organiseerden reeds twee jaar een nocturne voor Wereldlichtjesdag in december, een sereen lichtritueel ter nagedachtenis van overleden kinderen. “De kaarsjes symboliseren dan collectief verlies”, zegt schepen Bieke Verlinden. “Daar ligt bij uitstek een rol voor lokaal beleid: als gemeenschap mensen erkennen en steunen in hun rouw.”

“Met ‘Spinnenmetenknippen’ willen we nu ook aandacht geven aan de kinderen en hoe omgaan met verlies voor iedereen anders kan en mag zijn“, zegt Murielle Mattelaer, coördinator van Huis van het Kind Leuven. “De dood en rouwverwerking zijn voor kinderen vaak moeilijke onderwerpen in het gezin of de omgeving. Maar ook kinderen hebben er nood aan om hun verdriet een plek te geven of te bespreken.”

“Daarom hopen we met deze unieke voorstelling kinderen eens op een andere manier naar de begraafplaats toe te leiden”, vult Veva De Groote, projectdeskundige gezinsvriendelijkheid bij de stad aan, “zonder dat zo’n bezoek moet samenhangen met een begrafenis of verdriet. We willen tonen dat het een open plek is, om tot rust te komen of na te denken, rituelen te delen of herinneringen op te halen.”

“Door het toneelstuk op de Stadsbegraafplaats zelf te brengen, brengen we als het ware het leven opnieuw even binnen bij wie niet meer bij ons is, en omgekeerd. Met ‘Spinnenmetenknippen’ willen we handvaten aanreiken om rouw en verlies zonder taboes bespreekbaar te maken met en tussen jonge kinderen. Voor ouders, maar ook bijvoorbeeld op school, met leerkrachten of vriendjes”, besluit schepen Bieke Verlinden.

“Ook op de begraafplaatsen willen we kinderen en jongeren niet vergeten”, zegt Roel Van Roosbroeck, verantwoordelijke van de Leuvense begraafplaatsen. “Kinderen gaan op een andere manier met verdriet en rouw om dan volwassenen. Daarom willen we dat kinderen zich welkom voelen op de begraafplaats, haar niet zien als een lugubere plek in de stad maar dat ze er zonder angst of schroom op hun eigen manier hun geliefden kunnen bezoeken en kunnen rouwen.”

Voorstellingen

Na de familievoorstellingen in de paasvakantie, zijn er nog zes schoolvoorstellingen op maandag 16 april, maandag 23 april en maandag 7 mei, telkens van 10.00-11.00 uur en van 13.30-14.30 uur. Ze vinden plaats op de Stadsbegraafplaats, Nieuwe Kerkhofdreef, Heverlee.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer