Telenet en KU Leuven stoppen na 20 jaar met goedkoop internetabonnement voor studenten

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Het goedkope internetabonnement voor Leuvense studenten, KotNet, bestaat 20 jaar. KotNet was een pionier voor studenteninternet. Maar nu het die pioniersrol ontgroeid is, besloten initiatiefnemers Telenet en KU Leuven er samen een punt achter te zetten. Vanaf maart lanceert Telenet voor studenten en kotbazen een nieuw internetaanbod.

De kiem voor KotNet lag in 1997. In een klein pilootproject kreeg een groep studenten de mogelijkheid om via een kabelmodem aan te sluiten op het netwerk van de KU Leuven en op die manier snel op het web te surfen. Na de succesvolle piloot werd het project in 1998 uitgebreid naar heel Leuven, Heverlee en Kessel-Lo. KotNet was geboren. Dat studenten op hun eigen kot vliegensvlug terecht konden op webpagina’s, e-mail en nieuwsgroepen was in die tijd ongezien.

“KotNet speelde een niet te onderschatten pioniersrol,” vertelt professor Koenraad Debackere, algemeen beheerder van KU Leuven. “Binnen de kortste keren was zowat elke studentenkamer in Leuven voorzien van KotNet, waardoor de universiteit aan het begin van de 21ste eeuw zwaar kon inzetten op e-mail en webpagina’s als communicatiemiddel met studenten. Mede dankzij het grote gebruik van KotNet kon in 2001 Toledo van start gaan, de elektronische leeromgeving om cursusmateriaal, opdrachten en oefeningen te delen.”

Het huidige gebruik van internet is niet meer te vergelijken met twee decennia geleden. Het breedbandinternet waar KotNet mee pionierde is nu de norm geworden. KU Leuven heeft samen met Telenet bekeken of een gezamenlijk aangeboden product nog relevant is. Na de verschillende opties rond KotNet grondig af te hebben gewogen, is er uiteindelijk besloten om na 20 jaar KotNet in schoonheid af te sluiten. Het is belangrijk dat kwalitatief internet betaalbaar blijft voor elke student, maar daar kunnen nieuwe internetproducten op maat van studenten ook aan tegemoet komen.

“We zijn blij dat we samen met KU Leuven hebben kunnen bouwen aan dit pioniersverhaal. Ondertussen is connectiviteit vanzelfsprekend geworden voor studenten. Ze staan ermee op en gaan ermee slapen. Het verkeer van webpagina’s, cursusmateriaal, films en spelletjes is in de loop van de jaren exponentieel toegenomen. KotNet is uiteraard blijven evolueren en heeft in de afgelopen 20 jaar verschillende boosts gekregen op gebied van snelheid en downloadlimieten. Maar nu was het tijd voor een volledig nieuwe aanpak,” aldus Martine Tempels, Senior VP Telenet Business.

De connectiviteit voor studenten en kotbazen zal te allen tijde gegarandeerd worden. De huidige KotNet- en KotTV-producten worden nog ondersteund tot 1 oktober 2018. Alle huidige KotNet-klanten worden in de komende maanden gecontacteerd door Telenet om de afbouw van KotNet te begeleiden. Telenet zal vanaf eind maart een nieuw specifiek aanbod ter beschikking stellen voor studenten en kotbazen. Alle studenten en kotbazen in heel Vlaanderen en het grootste deel van Brussel kunnen – als ze dat willen – van deze formules genieten.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans