Teddybear Hospital neemt angst voor ziekenhuis weg

Kirsten Bosmans
3 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Kinderen van 4 tot en met 7 jaar kunnen op zondag 23 oktober de verschillende aspecten van het ziekenhuis op een ludieke en leerrijke manier ontdekken in het Teddybear Hospital. Samen met teddybeerdokters en studenten geneeskunde van de KU Leuven gaan de kleuters aan de slag om zieke teddyberen te verzorgen. Doel van het project is om de angst van kinderen voor medische zorg te verlagen.

Veel kinderen zijn bang voor het ziekenhuis en alles wat daarbij komt kijken. “Het is van het grootste belang dat de kinderen vertrouwen kunnen hebben in heel het ziekenhuisgebeuren, weg van hun thuisomgeving. Angst voor het onbekende zal de gevoelens van een kind over zijn ziekte en de behandeling ervan immers sterk kleuren”, legt prof. dr. Chris Van Geet, kinderarts in UZ Leuven, uit. “Daarom is een project als het Teddybear Hospital van het grootste belang. Op die manier kunnen gezonde én zieke kinderen beter vertrouwd worden met de medische omgeving.”

Ouders betrekken

Niet alleen de kinderen gaan een leerrijke dag tegemoet. Terwijl zij hun knuffels goed verzorgen, zijn er voor de ouders aangepaste lezingen door onder meer prof. dr. Peter Adriaenssens, kinder- en jeugdpsychiater bij UPC KU Leuven, en prof. dr. Marc Van Ranst, viroloog in UZ Leuven.

Professor Adriaenssens: “Ook de betrokkenheid van de ouders in dit project is essentieel, omdat eventuele angst van ouders zich durft afspiegelen op hun kinderen. Tijdens Teddybear Hospital geef ik ouders inzicht in hoe ze hun kind kunnen voorbereiden op een ongewone situatie: een consultatie bij de dokter, een ziekenhuisopname, praten over aanslagen, omgaan met dementerende grootouders …”

Ook professor Van Ranst kan zich volledig vinden in het project: “Als ‘oude’ jonge papa van een zoontje van 7 jaar weet ik dat kinderen heel nieuwsgierig zijn naar wat er in het ziekenhuis allemaal gebeurt, maar tegelijkertijd ook wat bang zijn voor het onbekende. Het Teddybear Hospital is een mooi initiatief van onze geneeskundestudenten. Het is fijn om te zien dat de volgende generatie artsen ook veel aandacht heeft voor onze jonge patiëntjes.”

Leerschool

De teddybeerdokters die de kinderen begeleiden in het Teddybear Hospital zijn studenten geneeskunde van de KU Leuven. Voor hen is het Teddybear Hospital een uitstekende leerschool. Marlot Vanwesemael, studente geneeskunde en verantwoordelijke van het project: “Je leert hoe je het best omgaat met kinderen in een ziekenhuisomgeving, hoe je een ziek kind kunt geruststellen.” Deze derde editie van het Teddybear Hospital is nu al een succes, zegt Marlot. De plaatsen zijn volzet, inschrijven is niet meer mogelijk. “De inschrijvingen liepen als een trein en ook steeds meer studenten zijn voor het project te vinden. Onze werkgroep breidde dit jaar uit van 12 naar 40 studenten.”

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans