Talentenbeurs ‘Rise&Shine’ zet Leuvense rolmodellen in de kijker

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Op zaterdag 22 september van 11 tot 13 uur organiseert Curieus de talentenbeurs ‘Rise&Shine’ in Hal 5 in Leuven. Je kan er speeddaten met onder andere Mustafa Kör, Baki Topal, Mariame Keita, Tunde Adefioye, Mohamed Ridouani, Birsen Taspinar, Yassine El Mahmoudi, Jeroen Van Gilse, Hans Geyens, Sandra Dondeyne, Esther De Vos en vele anderen.

Wat Curieus met de talentenbeurs wil doen:

Jongeren in contact brengen met mensen die uitblinken in hun vak. Denk aan een speeddate met een meubelmaker, verpleegkundige, journalist, sociaal werker, hartchirurg, acteur, leerkracht, dokter … Curieus: “We willen jongeren de kans geven deze toppers (m/v/x) te ontmoeten, met hen te praten, het vuur over hun vak te laten overslaan, te horen welke drempels ze moesten overwinnen om te staan waar ze nu staan, hoe ze vielen en weer opstonden … Meer dan een jobbeurs is het een talentenbeurs. Meer dan eenrichtingsverkeer is het een kruispunt van ontmoetingen. Een plek waar wilde toekomstdromen niet weggelachen, maar gevoed worden. Een plek waar jonge gasten niet te horen krijgen welke studierichtingen ‘te hoog gegrepen zijn’, maar waar talent een boost krijgt.”

Curieus: “Na een eerste succesvolle editie in Antwerpen (Merksem), willen we nu graag de Leuvense jeugd warm maken om hun talenten te ontdekken en te ontplooien. We willen onze jongeren geen naïef rooskleurig verhaal voorspiegelen. Doorzettingsvermogen en passie voor je studie zijn jammer genoeg geen garantie voor een bloeiende carrière. We willen daarom echt realistische rolmodellen met realistische verhalen tonen. Waarbij mensen vertellen over de drempels waarop ze botsten door hun niet-Vlaams-klinkende familienaam, de rolmodellen die ze zelf soms ontbraken om zich aan te spiegelen, de taal die soms een barrière was, het belang van een sociaal netwerk en vangnet, geliefden en leerkrachten die in je geloven … Soms ietwat nuchtere verhalen, maar wel gebracht door mensen die stuk voor stuk vol vuur over hun job of vrijetijdsengagement kunnen vertellen. Van een meubelmaker tot een verpleegkundige, van een dramaturg tot een chirurg. Mensen die kunnen vertellen dat het belangrijk is om je talenten te ontdekken, om zo een plek te vinden in deze samenleving.”

Tickets? Gelijkheid on Tour is gratis, je hebt dus geen ticket nodig. Wel graag inschrijven via de website.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans