’t Lindeveld verkoopt 500 perceeltjes met gewassen aan Abdij van Park

Kirsten Bosmans
4 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

’t Lindeveld is een nieuwe CSA-boerderij (community shared agricutlure), die sinds dit seizoen een stuk land bewerkt aan Abdij van Park in Heverlee. De boerderij verkoopt aardappelen, ajuinen en bakgranen per vierkante meter. Meer dan 250 gezinnen schreven zich in voor een aantal m² van de verschillende teelten en delen samen in de geneugten en de risico’s van de boerderij.

CSA staat voor ‘community shared agriculture’, ofwel landbouw gedragen door de gemeenschap, een verhaal waarbij burgers en boeren de handen in elkaar slaan voor een ‘win-win’. De leden schrijven voor de oogst via de website van de boerderij in voor een aantal m² van een teelt. Op die manier is de boer op voorhand zeker van zijn afzet aan een correcte prijs. De deelnemers krijgen een product met LEF: lokaal, ecologisch en fair geteeld. Door de relatie met de boer en de boerderij krijgen de leden terug voeling met hun voedsel. Ze weten wie het teelt, waar het staat, wanneer het wordt geplant, gezaaid, geoogst, enzovoort. Ze gaan een engagement aan met de boer en zijn boerderij.

Na de oogst wordt het graan gemalen op de watermolen van de abdij. Deelnemers komen de oogst van hun vierkante meters gespreid doorheen het jaar ophalen op één van de 10 verschillende afhaalpunten in Vlaams-Brabant. De meeste afhaalpunten zijn zelf ook CSA-boerderijen.

Abdijvan Park in Heverlee is één van de afhaalpunten. Vanaf 2017 werkt ’t Lindeveld samen met 3 collega-boeren aan een gemengd bedrijf waar melkkoeien de mest voor groenten, granen, bloemen en patatten gaan voorzien.

’t Lindeveld gaat voor 500 deelnemende gezinnen in haar tweede seizoen. Inschrijven kan nog tot eind juni via de website van ’t Lindeveld. Dan valt de eerste oogst.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans