Studententeam ontwikkelt wereldprimeur

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Op 9 juli moet de Umicore Pulse, de nieuwe elektrische racewagen van KU Leuven en de Thomas More-hogeschool, klaar zijn voor haar eerste race. De studenten ontwikkelden hun wagen zelf. De tandwielkast, het batterijpakket en de boordcomputer produceerden ze volledig zelf en nu implementeren ze ook artificiële intelligentie in het koelontwerp van de wagen. Deze wereldprimeur is te danken aan de samenwerking tussen het studententeam en de bedrijven Diabatix en 3DSystems.

Het Leuvense Diabatix gebruikt artificiële intelligentie om allerlei toepassingen (batterijen, elektronica, …) optimaal te koelen. Elk ontwerp is uniek en dat vereist een unieke productiemethode met veel vormvrijheid. Het studententeam bracht Diabatix in contact met 3DSystems, de wereldleider op vlak van 3Dprinting en al jarenlang sponsor van het raceteam. De AI-software en 3D-printing zijn een winnende combinatie voor hun wagen. De ontwikkelingscyclus van de koeling wordt drastisch ingekort, de motor wordt tot 20% efficiënter gekoeld en de wagen performanter!

Podiumplaats

“Het is heel spannend om als eerste een nieuwe technologie te kunnen toepassen” zegt Wannes Vanheusden, student industrieel ingenieur en medeverantwoordelijke voor de koeling. “De ontwikkeling en het gebruik van zo’n innovatieve technologieën vergroot de kans op een podiumplaats tijdens de competities. Het Formula Student team van TU Delft wil ook al mee op de kar springen. Het zal niet lang duren voor alle 400 Formula Student teams een stukje van de AI-engineering van Diabatix willen.”

Driverless

Naast hun ontwerp voor de koeling zet het studententeam ook in op een andere vorm van artificiële intelligentie. Zo onderzoekt het team de mogelijkheid om een racewagen om te bouwen tot een autonome wagen om deel te nemen aan de Formula Student Driverless competitie. Het ultieme doel is om ook in deze sector een platform voor innovatie te ontwikkelen.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans