Studenten nemen de zorgsector grondig onder handen

Kirsten Bosmans
1 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Bij de zorgstart-up Odelia die actief is in Leuven, Gent en Antwerpen, kan men vanaf nu gebruik maken van hulpstudenten die worden ingezet als persoonlijke assistenten en die bovendien ook betaald kunnen worden met een PVF-budget van het Vlaams agentschap voor personen met een handicap.

Door de toevoeging van deze extra dienst heeft Odelia dan ook zopas haar 100ste student kunnen inzetten. “Er zijn in Vlaanderen heel wat mensen die nood hebben aan persoonlijke assistentie, zij het tijdens de week of tijdens het weekend. Maar persoonlijke assistenten zijn over het algemeen vrij moeilijk te vinden. Onze studenten, die op voorhand gescreend worden, zijn heel gemakkelijk en flexibel in te zetten waardoor zij eigenlijk dé perfecte persoonlijke assistenten zijn,” zegt zaakvoerder Kelhia Mayoka. “De studenten in kwestie komen vooral uit zorgopleidingen zoals orthopedagogie, verpleegkunde en vroedkunde. Mede hierdoor kunnen wij een goede service garanderen. Net zoals bij traditionele assistentie is het ook bij ons de bedoeling dat student en klant een langdurige relatie met elkaar opbouwen. Elke klant krijgt naargelang de hulp die hij nodig heeft dus ook maar 1 of 2 persoonlijke assistenten toegewezen behalve als de specifieke situatie natuurlijk om een andere oplossing vraagt.”

Terwijl de klant vroeger zelf op zoek moest gaan naar een persoonlijk assistent, deze op eigen houtje moest screenen en de administratieve zaken op orde moest brengen, doet Odelia nu al het werk. De zorgorganisatie neemt dit alles op zich en rekent de klant een totaalprijs aan die de hele service omvat. Hierdoor hoeft de klant zich eigenlijk om niks te bekommeren. Deze service kan bovendien vanaf nu ook betaald worden door een PVF-budget. Wat inhoudt dat veel klanten hun subsidies zullen kunnen gebruiken om hun levensstandaard terug omhoog te brengen of juist op peil te houden.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans