Straathistories nummer 7: de Martelarenlaan

Kirsten Bosmans
1 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Vier jaar lang werkte het buurtcomité Belle Vue samen met de Leuvense Erfgoedcel aan haar ‘Straathistories’. Deze publicatie, de zevende in de reeks, gaat over de bewogen geschiedenis van de Martelarenlaan. Op zondag 13 januari om 11 uur stellen de makers hun ‘Straathistories’ trots voor in lagere School De Ark (Martelarenlaan 313, 3010 Kessel-Lo).

In de reeks ‘Straathistories, Leuvense buurten in woord en beeld’ gaan bewoners of buurtcomités van Leuven onder begeleiding van de Erfgoedcel Leuven zelf op zoek naar het erfgoed, de verhalen en de evolutie in hun straat of buurt. Hun bevindingen tekenen ze op in een publicatie. Na de Vaartkom, de Opvoedingsstraat en omgeving, het Groot Redingenhof, de Wijgmalenhoek, het Nieuw Kwartier en de Frederik Lintsstraat, heeft nu ook de Martelarenlaan zijn Straathistories.

Straathistories Martelarenlaan

Samen met enkele andere enthousiastelingen bundelde het buurtcomité Belle Vue de geschiedenis en verhalen uit haar buurt. Ze verdiepten zich in de archieven van Kessel-Lo en Leuven, namen interviews af met buurtbewoners en verzamelden vele foto’s. Het resultaat van al dit werk is nu te lezen en te bekijken in deze gloednieuwe ‘Straathistories’.

Je ontdekt erin dat de Martelarenlaan als relatief jonge straat toch een woelige geschiedenis kende. Het karakter van de Martelarenlaan evolueerde mee met de omgeving: van agrarisch gebied in de jaren 20 naar woongebied in de jaren 30. Van een drukke verkeersader vanaf 1970 tot een fietsstraat met het park Belle Vue vandaag. Ook de voormalige en huidige buurtbewoners krijgen een bijzondere plaats in het boek. Aan de hand van getuigenissen ontdek je hun verhalen en bezigheden van vroeger en vandaag. Dat alles wordt mooi geïllustreerd met historische kaarten en foto’s.

Praktisch

‘Straathistories Martelarenlaan’ telt 64 bladzijden en is vanaf 14 januari voor 5 euro te koop aan de balie van Toerisme Leuven en de balie van 30CC, in de leeszaal van het stadsarchief of via de website van het buurtcomité Belle Vue www.bcbellevue.be en de website van de Erfgoedcel Leuven www.erfgoedcelleuven.be.

Boekvoorstelling

Samen met de buurtbewoners, partners en leden van het college en de gemeenteraad ben je als journalist welkom om de boekvoorstelling bij te wonen, op zondag 13 januari, om 11 uur, in lagere School De Ark, Martelarenlaan 313, 3010 Kessel-Lo.

Meer Straathistories…

Ondertussen zijn ook andere buurten, waaronder de Désiré Mellaertsstraat, de Ziekelingenstraat en de Holsbeeksesteenweg, volop aan het werk voor hun versie van Straathistories. Wie zin heeft om dit voorbeeld te volgen en zelf met andere buren aan de slag wil gaan, kan contact opnemen met de erfgoedcel: erfgoedcel@leuven.be of 016 27 22 89. Zij helpen je graag, financieel en met advies. Meer informatie en een handleiding vind je op www.erfgoedcelleuven.be/straathistories.

Foto 1: kasteel aan Martelarenlaan

Foto 2: Martelarenlaan na oorlogsverwoestingen

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans