“Stop met alcoholarm bier alcoholvrij te noemen”

23 juni 2020 | 11u43 | Gepost door redactie
“Stop met alcoholarm bier alcoholvrij te noemen”
Het bericht dat AB InBev vorige week de wereld instuurde over de lancering van twee nieuwe “alcoholvrije” bieren - Stella Artois 0,0% en Leffe Bruin 0,0% - is niet bij iedereen in goede aarde gevallen. Zo stoort Kobe Lecompte uit Landen, die zich een ervaringsdeskundige in het overmatig gebruik van alcohol noemt, zich mateloos aan het woord “alcoholvrij”, omdat er wel degelijk alcohol in de drankjes zit.
Het bericht “Stop met alcoholarm bier alcoholvrij te noemen” verscheen eerst op Leuven Actueel.

Voor Kobe Lecompte is het duidelijk: ofwel zit er alcohol in drank, ofwel niet. “Want als er alcohol in zit, hoe weinig ook, zorg je ervoor dat een probleemdrinker simpelweg blijft drinken en op termijn mogelijk weer overschakelt op gewoon bier. En dan zwijg ik nog over de mensen die dat zogenaamde “alcoholvrije” bier combineren met Antabus, een medicijn dat in combinatie met alcohol zorgt voor braken, ademhalingsproblemen, versnelde hartslag, hevige transpiratie, of nog erger.”

Bij AB InBev verschuilen ze zich achter de wet. Wanneer het alcoholpercentage van een drankje onder 0,05% ligt, mag het “alcoholvrij” genoemd worden. “Alcoholarm” zou simpelweg niet wettelijk zijn. Ook dan is het standpunt van Kobe Lecompte duidelijk: “De enige oplossing is dat de wetgeving wordt aangepast. Wij eisen dat de consument via het etiket op de hoogte wordt gebracht van wat er precies in het drankje zit aan alcohol. Bijvoorbeeld via het woord “alcoholalarm” of “sporen van alcohol”. Op die manier zal het herval van veel consumenten drastisch naar beneden worden gebracht. En ook mensen die nog geen alcoholprobleem hebben, houd je ermee uit de gevarenzone. En geloof mij, het gaat hier niet om een minderheid van de bevolking!”

“We willen helemaal de pret niet bederven, maar de schade is zo enorm groot en serieus aan het escaleren, zodat we nu iets moeten doen! Alcohol is een harddrug die nog steeds op de vrije markt verkocht wordt en die ongelooflijk veel mensen in de problemen brengt. Het product “afschappen” is misschien een brug te ver, maar strenger toezien op het welzijn van de consument is een must! Wij hopen dan de regering dan ook te sensibiliseren zodat ze de betreffende wetgeving kan herbekijken.”

Het bericht “Stop met alcoholarm bier alcoholvrij te noemen” verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over