Stijn Van Schoonlandt wordt Europees directeur theeassociatie

Kirsten Bosmans
3 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Stijn Van Schoonlandt uit Veltem-Beisem is aangesteld tot Europees directeur van de ‘International Tea Masters Association’ (ITMA). De gecertificeerde theesommelier en master blender heeft voortaan de leiding over de promotie-, trainings- en opleidingsprogramma’s van de internationale organisatie in Europa. Het is voor het eerst dat een landgenoot een topfunctie bekleedt bij de ITMA. De ITMA is de absolute referentie op gebied van opleidingen rond thee.

Stijn Van Schoonlandt studeerde Toegepaste Economische Wetenschappen aan de KU Leuven en na een carrière in de IT-sector besloot hij in 2014 om volledig voor zijn passies te gaan: koffie en thee. Na een uitgebreide reeks opleidingen rond koffiebranden en Barista, richtte hij begin 2015 ‘De Koffieliefhebber’ op, een online shop en expertisecentrum. Sindsdien brandt hij uiterst exclusieve single origine koffiebonen op ambachtelijke wijze. In 2016 behaalde hij het ITMA Theesommelier & Master Teablender certificaat, wat hem toelaat ook zelf eigen theeën te blenden en kwaliteitsvolle theeën te onderscheiden van andere. Het betekende ook de geboorte van ‘De Theeliefhebber’.

Masters

De ‘International Tea Masters Association’  heeft haar hoofdkantoor in San Diego (Californië). De organisatie wil thee promoten, opleidingen certificeren en standaardisatie bieden van de opleidingen rond thee. De internationale organisatie is wereldwijd actief en leidde de voorbije jaren al ongeveer 400 topsommeliers en 100 theemasters op.

Londen & Leuven

Op het programma van de volgende maanden staan trainingsweekends in het Waldorf Hilton-hotel in Londen (11 en 12 maart) en in Leuven (6 en 7 mei). “Aspirant thee-sommeliers, thee blenders en thee meesters kunnen dankzij het certificatieprogramma hun kennis en kunde rond thee naar een hoger niveau loodsen. We richten ons bij de trainingsweekends en opleidingen hoofdzakelijk op mensen uit de theesector, horecaprofessionals, uitbaters van een koffie- of theehuis, fervente theeliefhebbers of mensen die op zoek zijn naar een stevige basis rond het gebruik van thee”, legt Stijn Van Schoonlandt uit.

Bagage

“Bij onze opleiding tot theesommelier primeert de inhoud boven de vorm en boven het showelement. De studenten leren kwaliteitsvolle producten herkennen, de juiste thee selecteren voor de juiste gelegenheid en alle randvoorwaarden om een goede thee te zetten. Je krijgt een enorme bagage mee over alle facetten van thee en komt meteen in een andere wereld terecht dan die van het gangbare buideltjesthee gebeuren in de meeste horecazaken”.

 

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans