Steven Vermoere: “Tijd voor slimme strijd tegen zwerfafval”

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Zaterdag was het de dag van het zwerfvuil. Steeds meer inwoners ergeren zich aan toenemend zwerfvuil en aan sluikstorten en daardoor blijft het een groot probleem. “Nochtans kan de stad er wel degelijk iets aan doen”, aldus Steven Vermoere, kandidaat op de Open Vld-Lijst in Leuven en lid van het centrummanagement.

Zwerfafval is slecht voor het milieu. Als er minder zwerfafval is, ziet de buurt er schoner uit. Doordat het schoner is, is mijn huis mooier en dus ook meer waard. En het bespaart de gemeente en dus de burger kosten.

Er moet daarom werk gemaakt worden van een zwerfafvalplan. Daarbij worden alle locaties waar er sluikstorten zijn, in kaart gebracht en in een databank gegooid. Er wordt ook gekeken welk soort sluikafval zich op die locatie bevindt. Scholieren die iets weggooien op weg naar huis is een ander soort zwerfafval dan mensen die afval dumpen bij verzamelcontainers.

Aan de hand van die gegevens kunnen dan meer gerichte acties ondernomen worden. Misschien staan er te weinig vuilnisbakken? Of ze zijn niet zichtbaar genoeg of staan ze niet op de juiste plaats? Of zijn ze te klein? De stad erkent het probleem en heeft op veel plaatsen een lelijke rolcontainer gezet. Dit is een tijdelijke oplossing en toont ook niet mooi.

Daarom moet Leuven kiezen voor slimme vuilnisbakken. Deze vuilnisbakken hebben niet alleen een grotere capaciteit, maar kunnen ook het afval samenpersen, zodat er tot 5 maal meer in kan. Ze beschikken over een zonnepaneel voor het persen en een ingebouwde peukenverzamelaar. Bovendien zijn deze vuilnisbakken uitgerust met een waarschuwingssysteem dat de centrale waarschuwt wanneer de bak vol is. Zo kan het ophalen snel en efficiënter gepland worden, waardoor er meer tijd is om de andere zwerfvuilproblemen aan te pakken.

Dergelijke vuilnisbakken vinden we al overal in het buitenland en zijn zelfs nu al in gebruik op de drukste plaatsen in Antwerpen, Brussel en Gent. En dit tot grote tevredenheid van iedereen. Ze zijn immers veel efficiënter te ledigen en puilen dus niet meer uit.

“Dit is nu een goed voorbeeld van Smart City, waar iedereen de mond vol van heeft, maar geen goed voorbeeld van kan geven”, aldus Steven Vermoere. “Deze nieuwe technologieën bieden een efficiënte oplossing voor een hedendaags probleem. Leuven moet dit zeker implementeren, als ze een Smart City wil zijn. Dit is een eerste stap”.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans