Stefan Frissen, organisator 71ste Jaarbeurs Leuven

Kirsten Bosmans
3 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

Over enkele dagen start in de Brabanthal de 71ste Leuvense Jaarbeurs. Een mijlpaal voor Stefan Frissen van Primetime Communication Group, die voor het eerst instaat voor de organisatie van de beurs. Zijn doel: de jaarbeurs verder professionaliseren en moderniseren. Dit eerste jaar richt hij zich vooral op de randanimatie: “We willen onze bezoekers meer entertainen en er op die manier een feest voor jong en oud van maken”, zegt Frissen.

Stefan, hoe is de organisatie van de Jaarbeurs bij jou terecht gekomen?

“De beurs werd altijd georganiseerd door Leuven Handelt. Maar omdat ze grote proporties begon aan te nemen, besloot de vzw voor haar beurzen samen te werken met Primetime Communication Group (vanaf volgend jaar zal PCG ook Ideaal Wonen organiseren, nvdr.). Ik heb behoorlijk wat ervaring met de organisatie van grote evenementen. Denk maar aan de Winefairs, Exclusief Diest en binnenkort PUUR Profbeurs. Je kan er dus van op aan dat zowel de Jaarbeurs als Ideaal Wonen flink geprofessionaliseerd zullen worden.”

Verandert er dan iets aan het opzet van de Jaarbeurs?

“Het concept blijft hetzelfde, en ook aan de ‘look&feel’ willen we niet te veel sleutelen. De Leuvense Jaarbeurs is een heel populair event – met 71 jaar de tweede oudste van het land, na Gent – dat elk jaar 35.000 tot 40.000 bezoekers trekt. Veel hoeft er dus niet te veranderen. Maar we willen het event wel professioneler aanpakken en moderniseren. De communicatie verloopt sinds dit jaar veel meer online, zodat we hopelijk ook een jonger publiek aantrekken. Jongere mensen die gaan bouwen of verbouwen: ook zij kunnen op de Jaarbeurs veel opsteken.”

Wat houdt die modernisering nog in?

“Vroeger was er ook al randanimatie, maar we willen nog meer entertainment integreren in de beurs. We plannen een mini-foodtruck-pleintje buiten, optredens, ‘meet&greets’ en signeersessies met Vlaamse artiesten, een ‘bistro feeling’ in de cafetaria, en entertainers die rondtrekken in de hallen. Voor alle duidelijkheid: de Jaarbeurs blijft een laagdrempelig, gezellig event, voor jong en oud.”

Keren ook de themadagen terug?

“Uiteraard, en die zullen we nog meer elan geven. Op 29 augustus is er de ‘Dag van de dames’. Naast de gratis toegang en de kraslotjes willen we bezoekende vrouwen die dag ook goodiebags en een bolletje ‘coup d’amour’ aanbieden. Volgend jaar denken we onder andere aan een modeshow. Op de ‘Dag van het Kind’, op 30 augustus, gaan we cupcakes versieren, springkastelen en een clown voorzien, en gratis bolletjes ijs met discodip uitdelen. En ook de ‘Dag van de 55-plusser’, op 31 augustus, willen we wat meer leven inblazen.”

Je sprak al over de kraslotjes. Blijven ook die gelden?

“Ja, iedere bezoeker krijgt sowieso elke dag een kraslotje. En de prijzen die daarmee te winnen zijn, zijn niet van de minste: wellnesscadeaus, een vuurschaal van Home & Garden, barbecuetoestellen van Standard AHZ en zelfs een tuinset van 1.350 euro bij Garden Luxury. Dankzij een samenwerking met de stad Leuven kunnen we ook een paar fietsen weggeven. Sowieso promoten we de fiets en het openbaar vervoer voor wie de beurs bezoekt.”

Over naar de exposanten: met hoeveel zullen die dit jaar zijn?

“Er zal opnieuw een 180-tal standhouders afzakken naar de jaarbeurs. Het aanbod is heel uiteenlopend: meubelen, matrassen, poorten, veranda’s, zwembaden, jacuzzi’s, kleding, verwarming, sanitair, cosmetica, kookmaterialen, reizen, wijnen, food, auto’s, … Je kan het zo gek niet bedenken of je vindt het bij ons. Dik 70 procent van de exposanten keert trouwens terug na vorig jaar. De meesten zijn vragende partij, zeker nu we nog verder willen professionaliseren.”

Jaarbeurs Leuven vindt plaats van 26 augustus tot en met 3 september in de Brabanthal. De inkom bedraagt 6 euro, maar mits registratie kan je gratis tickets downloaden via www.jaarbeursleuven.be. Noteer ook alvast 17-25 maart; dan vindt de 46ste editie van Ideaal Wonen plaats.

Foto: Karel Rondou

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans