“Stationsparkings moeten gratis blijven voor pendelaars”

Kirsten Bosmans
1 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

PVDA voert komende maandagochtend actie aan het station van Tienen om de stationsparking betaalbaar te houden. De partij lanceerde een petitie nadat de NMBS bekendmaakte dat ze de parkings van Tienen, Aarschot en Landen betaalbaar wou maken.

“Deze plannen zijn nadelig voor het klimaat en de portemonnee van de treinreiziger”, zegt Sander Vandecapelle, voorzitter van PVDA Vlaams-Brabant. Ondertussen tekenden al meer dan 1.500 pendelaars petitie. Bij 3.000 handtekeningen stapt de linkse partij naar de gouverneur om de druk op te voeren.

Verschillende leden haalden handtekeningen op bij de duizenden pendelaars die elke ochtend de trein nemen in Tienen. “De petitie wordt door bijna iedereen getekend en maakt duidelijk dat mensen hun parking gratis willen houden.”

De trein is al duur genoeg en een betalende parking is enkel een extra kost hier bovenop”, vertelt Vandecapelle. Volgens PVDA speelt het openbaar vervoer een belangrijke rol in het oplossen van de klimaatproblematiek. “We moeten de mensen stimuleren om de trein te nemen en een betalende stationsparking zal meer mensen aanzetten om met de auto naar het werk te gaan.”

De reactie van de verschillende stadsbesturen is volgens PVDA eerder lauw. “Het stadsbestuur van Tienen en Landen zijn meer begaan met hun eigen parkeerbeleid dan met de reiziger. Voor ons staat de reiziger centraal en we lanceren de petitie dan ook in functie van hen. In Aarschot geeft Gwendolyn Rutten zelfs geen enkel weerwerk en zit ze nu samen aan tafel met de NMBS om te zien hoe ze de parking betalend zullen maken. Wat zeer straf is aangezien de parking eigendom is van de stad en zij mee kunnen beslissen om de parking gratis te houden” stelt Sander Vandecapelle.

De PVDA ijvert er voor om de stationsparkings in de drie steden gratis te houden. Gratis stationsparkings zijn beter voor het klimaat en voor de portemonnee van de reiziger. De partij wilt ook een verdere uitbreiding van het busnetwerk zodat mensen volledig kunnen vertrouwen op het openbaar vervoer om naar hun werk te gaan.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans