Stadsfabriek stelt nieuwe project voor

Stefan Van de Weyer
2 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

Het avontuur van De Stadsfabriek op de locatie van Haute Couture Harry is ten einde. De Stadsfabriek, hotspot voor ondernemerschap en creativiteit, bood letterlijk en figuurlijk ruimte aan durvers, ondernemers en creatieve geesten om hun initiatieven te ontwikkelen. Het idee van de Stadsfabriek verhuist naar het handelspand in de Martelarenstraat 36 , waar voorheen de Espritwinkel was gevestigd.

“Op basis van het aantal aanvragen en invullingen, mogen we wel stellen dat De Stadsfabriek een succes is geweest”, zegt schepen Paglialunga. “In totaal hebben zo’n 15 projecten de kans gekregen om te groeien in De Stadsfabriek, los van enkele lezingen, vormingen en persconferenties. Ook als we naar de kwaliteit van de invullingen kijken, zie ik veel waardevolle initiatieven. Niet alleen commerciële initiatieven, maar ook invullingen met het oog op educatie, cultuur en maatschappelijk welzijn passeerden de revue. Enkele commerciële invullingen hebben zelfs een pand verderop gehuurd om een pop-up store te openen.”

Nieuwe locatie, nieuwe spelregels

Het iconische pand van Haute Couture Harry wordt binnenkort verbouwd. Vanwege de grote vraag naar De Stadsfabriek zocht de dienst Lokale Economie naar een nieuwe locatie. Het pand in de Martelarenstraat 36 bleek perfect voor de verderzetting van De Stadsfabriek, gezien de ligging en grootte. “Belangrijk verschil is dat we een huurprijs vragen. Voor één maand betaal je € 500. De verbruikskosten worden apart berekend en de waarborg krijg je terug, tenzij er kosten aangerekend moeten worden. In ruil beschik je dan ook over een ruim pand (maar liefst 585 m² oppervlakte) met alle nodige voorzieningen.”

Band met Aarschot

“Vanzelfsprekend zijn we heel tevreden dat we dit project nog een jaar kunnen verderzetten. We hebben dan ook een prima contact met de eigenaar, projectontwikkelaar Tervia’s uit Westmeerbeek.” Marco Spoto van Tervia’s beaamt: “We hebben een speciale band met Aarschot. Ik heb hier jaren gewoond en zaakvoerder Johan Van Loo heeft hier school gelopen. Onze band met Aarschot heeft ons over de streep getrokken om in dit project te stappen. We vinden het initiatief van de stad erg inspirerend.”

Programma ligt al vast tot begin volgend jaar
Fair Trade-café
De Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking (GROSA) organiseert samen met de dienst Welzijn een Fair Trade-café tijdens de Week van de Fair Trade. Van 11 tot en met 15 oktober kan je in De Stadsfabriek terecht voor verschillende activiteiten: een quiz, chocoladeproeverij, schrijfactie voor Amnesty International of gewoon proeven van de heerlijke Fair Trade-producten.

De Veranderfabriek
Vormingplus wil de ontwikkeling en het engagement van burgers stimuleren. Twee weken lang wordt de Veranderfabriek het kloppend hart van duurzaam Aarschot. De Veranderfabriek biedt een waaier aan activiteiten om de burger bewust te maken van duurzaam leven. Zet de verandering mee in beweging en kom langs in de Veranderfabriek van Vormingplus!

Huis van de Kerstman
Het Huis van de Kerstman is naast het Winterfeest een belangrijke Aarschotse attractie tijdens de eindejaarsperiode. Vorig jaar lokten de kerstman en zijn familie heel wat bezoekers. Ook dit jaar mag de kerstman en zijn gezin verwelkomen in de Martelarenstraat. Enkele weken lang wordt De Stadsfabriek hun thuis.

Oproep
Heb je zin om jouw project te laten groeien in De Stadsfabriek? Neem dan contact op met Nadia Van Sweevelt van de dienst Lokale Economie (nadia.vansweevelt@aarschot.be of 016 55 04 10).

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer