Stadsbestuur herdenkt nucleaire aanvallen op Hiroshima en Nagasaki

6 augustus 2019 | 17u55 | Gepost door redactie
Stadsbestuur herdenkt nucleaire aanvallen op Hiroshima en Nagasaki
Van dinsdag 6 augustus tot en met vrijdag 9 augustus wappert de vlag van Mayors for Peace (Burgemeesters voor Vrede) aan het stadskantoor. Hiermee herdenkt de stad de nucleaire aanvallen op Hiroshima en Nagasaki op respectievelijk 6 en 9 augustus 1945.
Het bericht Stadsbestuur herdenkt nucleaire aanvallen op Hiroshima en Nagasaki verscheen eerst op Leuven Actueel.

“Door van 6 tot 9 augustus de vlag van Mayors for Peace uit te hangen toont Leuven zich solidair met de twee steden die ooit slachtoffer werden van kernwapens en ijveren we mee voor nucleaire ontwapening en een duurzame wereldvrede. We roepen de toekomstige nieuwe federale regering alvast op om het VN-verdrag inzake het verbod op kernwapens te ondertekenen”, zegt schepen van mondiaal beleid, Lies Corneillie.

Op 6 en 9 augustus 1945 werden kernwapens ingezet in respectievelijk Hiroshima en Nagasaki. Atoombommen legden deze steden in puin en maakten meer dan 210.000 slachtoffers. Zelfs nu, meer dan 70 jaar na de bombardementen, hebben veel hibakusha (overlevenden van de bomaanvallen) nog steeds last van de fysieke en emotionele nawerkingen van straling. De hibakusha blijven over de hele wereld de vurige wens verspreiden dat niemand nog ooit zou lijden zoals zij geleden hebben. In 1982 richtten de burgemeesters van Hiroshima en Nagasaki het internationale netwerk Mayors for Peace op tijdens een speciale bijeenkomst van de Verenigde Naties voor ontwapening. Onder het voorzitterschap van beide steden ijvert het netwerk voornamelijk voor nucleaire ontwapening. Vandaag telt het netwerk 7.709 leden in 163 landen. België telt 675 leden, waaronder Leuven.

Later dit jaar zal het stadsbestuur samen met de vredesbeweging nog een Ginkgo Biloba boom planten. Die zal symbool staan voor de boom die de atoomaanval destijds heeft ondergaan maar na een tijdje toch terug begon te groeien en bloeien.

Werken aan een cultuur van vrede
Het blijft echter niet bij deze symbolische acties. Leuven is sinds 1988 onafgebroken lid van Mayors for Peace en is sinds 2010 ook Vredesgemeente. De stad werkt aan een cultuur van vrede en geweldloosheid en draagt ook op concrete manieren bij tot de wereldwijde beweging die toekomstige generaties wil behoeden voor de gesel van oorlog en geweld. Denk maar aan de herinneringseducatie voor scholieren tijdens de reizen naar Weimar en Buchenwald, het ereburgerschap voor zuster Jeanne Devos of de culturele samenwerking met de stad Neuss in het kader van vredeswerk, de interculturele dialoog en diversiteitswerking in stedelijke context en de samenwerking rond de Vredesbeiaard in Abdij van Park.

“Je veilig voelen is een basisvoorwaarde voor duurzame vooruitgang. Helaas zijn er nog veel plaatsen waar mensen dagelijks te maken hebben met geweld en conflict. De vredesboodschap moet dus blijvend verspreid worden, ook al hebben wijzelf het hier best goed. Ik roep mijn collega-burgemeesters op om hun gemeente ook lid te maken van Mayors for Peace. Want elke mens heeft recht op een veilige, stabiele leefomgeving,” besluit burgemeester Mohamed Ridouani.

Het bericht Stadsbestuur herdenkt nucleaire aanvallen op Hiroshima en Nagasaki verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over