Stad Leuven haalt de teugels strakker aan

Kirsten Bosmans
6 maanden geleden
door Kirsten Bosmans

Amokmakers die herhaaldelijk over de schreef gaan op de Oude Markt in Leuven riskeren vanaf nu een ‘plaatsverbod’. Lees: wie zich zwaar misdraagt, krijgt een tijdelijk toegangsverbod tot het epicentrum van het Leuvense uitgaansleven. Goede maatregel, maar valt zo’n ‘plaatsverbod’ wel te controleren?

Toen er enkele maanden geleden videobeelden opdoken van een groep jongeren die een man bijzonder zwaar aanpakten op de Oude Markt in Leuven was de verontwaardiging groot. Geheel terecht want de onverlaten trapten de man in ware Jean-Claude Van Damme-stijl hard tegen het hoofd, nota bene zonder enige aanleiding. De man overleefde het maar net zo goed had hij een plaats gekregen bij de overlijdensberichten. Al snel ontstond er een golf van gedeelde hysterie die leidde tot de conclusie dat de Oude Markt een onveilig oord was geworden de voorbije jaren. Het Chicago aan de Dijle waar menig boefje vrij spel krijgt bij nacht en ontij, zeg maar. Is dat een correct beeld? Laat ons zeggen dat het iets minder zwart/wit is dan het doorgaans wordt verkocht aan de mensheid. Net als de maatschappij op zich is het uitgaansleven op een moeilijk te vatten manier harder geworden maar om de Oude Markt nu te verslijten voor een bokshal in openlucht is ook overdreven. Dat blijkt overigens niet uit de politiecijfers.

Dat betekent echter niet dat je er hoofdschuddend naar moet kijken en je schouders moet ophalen zonder iets te ondernemen. Preventie blijft belangrijk want drank- en drugsmisbruik blijken niet zelden de ingrediënten voor een explosieve cocktail. Repressie is een tweede piste en wat dat betreft heeft de Leuvense politie sinds de ophef over het geval van zinloos geweld toch een tandje bijgestoken. Meer patrouilles bijvoorbeeld, om slechts één maatregel op te noemen. Ook het Leuvense stadsbestuur haalt de teugels nu strakker aan. Amokmakers riskeren een administratieve sanctie tot 350 euro en wie herhaaldelijk uit de bocht gaat, mag zich verwachten aan een tijdelijk plaatsverbod. Lees: wie zich zwaar misdraagt, krijgt tijdelijk geen toegang meer tot de Oude Markt. Klinkt als een goede maatregel maar hoe ga je dat in godsnaam controleren? Volgens burgemeester Mohamed Ridouani (sp.a) en korpschef  Jean-Paul Mouchaers zullen overtreders van een opgelegd plaatsverbod snel tegen de lamp lopen, met dank aan de camera’s op de Oude Markt en met dank aan de goede communicatie met de uitbaters van de cafés. Van dat tweede zijn we overtuigd maar of die camera’s snoodaards met een plaatsverbod zullen spotten, durven we te betwijfelen. Ze hangen er al vele jaren en – voor zover we erover werden ingelicht – waren de beelden eerder zelden de sleutel tot het oplossen van misdrijven. Te onduidelijk, een vuile lens… u kent dat wel. Feit is en blijft dat meer agenten op straat – en af en toe een strenge maar rechtvaardige politiehond of twee – een garantie zijn op meer veiligheid. In die zin zou het misschien geen kwaad kunnen om tijdens drukke uitgaansnachten een politiecombi te parkeren op de Oude Markt, inclusief personeel wel te verstaan. Noem het voor mijn part een mobiel politiekantoor op de Oude Markt ter vervanging van het gesloten politiekantoor op de Grote Markt.

Bart Mertens

 

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans