Stad en Dijledal renoveren iconische torenspits Sint-Maartensdal

22 december 2019 | 11u08 | Gepost door redactie
Stad en Dijledal renoveren iconische torenspits Sint-Maartensdal
De voorbije decennia is het waardevolle wooncomplex in Sint-Maartensdal zo goed als helemaal gerenoveerd. Alleen de uitzichtbepalende torenspits, bovenop de centrale woontoren, moet nog onder handen genomen worden. De stad draagt aan de restauratie bij met een toelage van 170.000 euro aan sociale huisvestingsmaatschappij Dijledal, eigenaar van het gebouw.
Het bericht Stad en Dijledal renoveren iconische torenspits Sint-Maartensdal verscheen eerst op Leuven Actueel.

Het sociaal huisvestingsproject Sint-Maartensdal werd gebouwd in de jaren ’60, door gerenommeerd architect Renaat Braem. Het hele complex staat op de inventaris van bouwkundig erfgoed. In de jaren ’90 startte de renovatie van de drie torens en de drie blokken. Enkele jaren geleden was de vernieuwing helemaal rond. Enkel nog de torenspits van 45 meter hoog op de centrale woontoren –moet nog vernieuwd worden. In zijn geheel is het gebouw 115 meter hoog, en daarmee het hoogste gebouw van Leuven.

“De centrale toren van Sint-Maartensdal bepaalt mee het uitzicht van de Leuvense skyline”, zegt burgemeester Ridouani. “Je herkent het van ver en geeft de Leuvenaars een thuisgevoel. Daarom is het belangrijk dat we de torenspits goed onderhouden en nu grondig renoveren.”

Eigenaar Dijledal staat in voor die renovatie. “Het is het sluitstuk van de grootse renovatie die we de voorbije twintig jaar hebben uitgevoerd in Sint-Maartensdal”, zegt voorzitter Christophe Stockman. “We plannen om met de werken te starten in februari. De aannemer bouwt dan de stelling, in maart volgt de ontmanteling van de toren en nadien zal de spits gerenoveerd worden en plaatsen we een vernieuwd kraainest (het platform bovenaan de spits). Tegen het bouwverlof zou alles klaar moeten zijn. Al is deze planning ontzettend weersafhankelijk. Op die hoogte hebben de weersomstandigheden veel invloed op de werken.”

“In 1967 werd de wijk bekroond als meest opmerkelijke recente Belgische realisatie door de Société Belge des Urbanistes et Architectes Modernistes (SBUAM). Met zijn non-conformistische stijl van zeshoekige woonblokvormen in visgraatvorm is de bouwkundige erfgoedwaarde dan ook duidelijk. Het concept kaderde in een visionair huisvestingsbeleid dat arbeiderswoonwijken op een moderne manier in een groene omgeving wilde inplanten. Een symbool van een hedendaags en voortvarend stadsbestuur dat bovendien zo de stadsvlucht kon indijken”, besluit Carl Devlies, schepen van onroerend erfgoed.

Het bericht Stad en Dijledal renoveren iconische torenspits Sint-Maartensdal verscheen eerst op Leuven Actueel.

Lees meer over