Stad Aarschot remt en geeft gas rond lokaal handelsbeleid

Stefan Van de Weyer
3 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

N-VA Aarschot klaagt aan dat het stadsbestuur een beleid zonder visie op de lokale handel voert. De maatregelen schieten alle kanten uit en werken zelf contraproductief. “Hoog tijd voor bijsturing” zo meent voorzitter Bob D’hoedt.

Recentelijk raakte bekend dat de vergunning werd afgeleverd voor de bouw van tien nieuwbouwappartementen én een grote commerciële ruimte van 430 vierkante meter in de Martelarenstraat, op de plaats waar de iconische bruidswinkel Harry’s voorheen was gevestigd.

“Een goede zaak”, vindt N-VA Aarschot, dat al langer aan de alarmbel trekt wanneer het gaat om de handelskernversterking in de binnenstad. “Problematisch is het evenwel dat de stad Aarschot zowel vol op de rem als op het gaspedaal staat” meent voorzitter Bob D’hoedt.

Een bloemlezing:

1)    Het kloppend hart van elke stad is zijn Grote Markt. De hoofdslagader, die voor toevoer van bezoekers zorgde, was de Martelarenstraat. Deze is met het circulatieplan blijvend toegesnoerd. Gevolg: een blijvende daling van de bezoekers en een stijging van de leegstand. De stad weigert koppig elke aanpassing.

2)    De stad wedt op twee paarden door ook de ontwikkeling van baanwinkels aan te moedigen zoals Albert Heijn en Itek. De voorbeelden in andere gemeenten zijn legio: baanwinkels houden de bezoeker op termijn weg uit de handelscentra.

3)    De stad kampt nu reeds met leegstand, maar stelt hier bovenop grote commerciële ruimtes in het vooruitzicht. Het project De Torens voorziet zo maar eventjes 4.500 m² aan commerciële ruimte, terwijl de commerciële ruimte aan het Kapitein Gilson nog niet volledig benut wordt.

4)    De stad Aarschot weigerde  dit jaar een dossier in te dienen bij de Vlaamse overheid ten voordele van het kernversterkend winkelbeleid. Zo liep volgens N-VA gemeenteraadslid Bart Dehaes het 90.000 euro aan subsidies mis. Eerder in de legislatuur werd wel een handelaarstaks ingevoerd. Vanwege veel protest van de handelaars en N-VA Aarschot werd deze uiteindelijk met stille trom afgevoerd.

Tijd voor duidelijke keuzes, zo meent N-VA Aarschot. “Stap af van de rem en ga vol voor een versterking van de huidige handelskern. Pas in functie hiervan de circulatie aan, schrap de extra voorziene commerciële ruimtes en reik elke hand met subsidies aan” besluit voorzitter Bob D’hoedt.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer