Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) over illegale migratie "Het krapuul moet eruit!”

Bart Mertens
3 jaar geleden
door Bart Mertens

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is drie jaar aan de slag en maakt voor Leuven Actueel graag een tussentijdse balans op. Volgens Francken is het belangrijk dat criminelen worden gerepatrieerd naar hun thuisland en dat de Libië-route wordt gesloten. “Illegale migratie op grote schaal is ongezond”, klinkt het.

Je bent staatssecretaris voor Asiel en Migratie sinds het najaar van 2014. Tevreden over je parcours tot op heden?

“Ruim 70 % van de beleidsmaatregelen inzake Asiel en Migratie in het regeerakkoord is afgerond. 25 % zal nog volgen en helaas zal de overige 5 % niet uitgevoerd kunnen worden omdat we die maatregelen niet hard kunnen maken volgens het internationaal recht. Ik denk dan aan de meervoudige schriftelijke asielvragen. Ik zit strak op koers. Meer actieve migratie, minder passieve. De focus op de terugkeer van criminelen is ook toegenomen. De gangsters en het krapuul moeten eruit. Die lijn hou ik echt vol.”

In juli werden er 138 criminelen gerepatrieerd. Komen er na het akkoord met Marokko ook nog akkoorden met Algerije en Tunesië?

“Ik ben blij dat we akkoorden over repatriëringen konden sluiten met onder meer Irak, Somalië, Nigeria, Kameroen en Marokko. Aan dat lijstje wil ik zo snel mogelijk ook Tunesië en Algerije toevoegen. Ik verwacht een akkoord tegen het voorjaar van 2018. Een akkoord met Tunesië is net iets minder evident maar er wordt hard aan gewerkt. Als het lukt dan is België zowat het enige land ter wereld dat akkoorden heeft met zowel Marokko, Algerije en Tunesië voor repatriëringen van criminelen. Het aantal illegalen in onze gevangenissen is gedaald. Toch is er nog werk aan de winkel. We kunnen niet op twee jaar rechttrekken wat er vele jaren scheef is gegroeid.”

De vluchtelingenroute via Griekenland lijkt onder controle maar de Italianen zitten wel met de handen in het haar momenteel…

“De illegale Libië-route moet dicht. Opgepikt worden, is geen garantie meer op een veerdienst richting Italië. Het merendeel van de opgepikte migranten zijn overigens geen vluchtelingen maar economische migranten. Het zijn bijna allemaal jonge mannen met geen of met een beperkte opleiding. Heeft de EU dit soort van migratie nodig? Ik meen van niet. Ik hoor christendemocratische politici, toevallig of niet allen ook uit Vlaams-Brabant, vertellen dat we die mensen nodig hebben in Europa. Dat is klinkklare onzin. Ondertussen is er in Italië een grote meerderheid gevonden in het parlement om de opgepikte migranten terug te brengen naar Afrika. De Italianen zeggen ‘basta così’. De linkse regering in Italië gaat nu zelf pushbackoperaties naar Libië organiseren. Met de steun van socialisten, liberalen en christendemocraten. Ik ben blij dat alvast sommige politici van de traditionele partijen het hoofd koel houden…”

De NGO’s die mensen redden uit kleine bootjes op zee zijn anders niet te spreken over de aanpak van de Italianen. Ze zetten zelfs hun activiteiten stop uit protest. Hoe sta jij tegenover de NGO’s?

“Ik had en heb voldoende informatie om te stellen dat sommige NGO’s het spel niet correct spelen. Er is trouwens zopas een schip van een NGO in beslag genomen door de Italiaanse justitie in Sicilië. Mijn kritiek op de NGO’s die niet correct handelden, was misschien scherp verwoord maar ondertussen zien we dat veel politici krak hetzelfde zeggen. En als ik zeg veel dan bedoel ik regeringsleiders in heel Europa, van het linkse tot het rechtse spectrum. Er is nu een gedragscode voor ngo’s met duidelijke regels. Meer heb ik nooit gevraagd.”

Je kwam zelf in het oog van de storm terecht met je kritiek op Operatie Sophia tegen mensensmokkelaars. Ben je al bijgedraaid?

“Neen, waarom zou ik? Ook hier blijf ik herhalen dat Operatie Sophia onvoldoende efficiënt is om het gestelde doel te bereiken. Toen ik in het oog van de storm terecht kwam, leek het wel alsof ik in een aflevering van FC De Kampioenen was beland. In die serie draait ook alles om misverstanden. Ik heb nooit gezegd dat er mensen moeten verdrinken. Nooit. Er zijn ondertussen al 17.000 mensen verdronken in de Middellandse Zee. Dat zijn meer mensen dan er inwoners zijn in mijn gemeente Lubbeek. Deze waanzin moet stoppen. Dat sommige ‘collega’s’ er genoegen in scheppen om mijn woorden te verdraaien, is kwaadwillig en toont alleen maar hun frustratie en gebrek aan visie en eigen oplossingen.”

Komen volgens jou de traditionele Europese waarden in gevaar als de vluchtelingenstroom blijft aanhouden?

“Illegale migratie op grote schaal is een ongezonde zaak. Demografisch gezien moeten daar wel problemen van komen op termijn. Is het Europese maatschappijmodel in gevaar? We zullen heel duidelijk moeten maken waar onze grens ligt want de debatten gaan voor een groot deel over onze identiteit. Dat gaat dan inderdaad over zaken zoals een boerka’s, burkini’s, hoofddoeken,, handen schudden, aparte zwemuren en over de gelijkheid tussen vrouw en man. Ik denk ook aan persvrijheid. Cartoons over religieuze onderwerpen moeten kunnen. Punt, andere lijn. Maar we gaan die lijn wel fors moeten trekken in de toekomst.”

Zijn we volgens jou te bang of te humaan geworden om onze traditionele christelijke waarden en cultuur te verdedigen in deze bijzondere omstandigheden?

“Te bang misschien niet maar het zou wel eens kunnen dat we het ergens onderweg verleerd hebben in de relatief lange periode van vrede na de Tweede Wereldoorlog. Ik heb op vakantie in Spanje een interessant boek gelezen over het leven van de Romeinse keizer Augustus. Daarin stelt Augustus op het einde van zijn leven de vraag of de bevolking beter was geworden van zijn beleid. De stad Rome was mooier, groter en beter geworden onder zijn vleugels. Maar waren ze mentaal ook beter af? Ik denk dat een relatief lange periode van vrede en welvaart ervoor zorgt dat je bepaalde basisprincipes zo vanzelfsprekend vindt dat je verleert om en hoe ervoor op te komen. De aanslagen hebben heel wat mensen in onze huidige maatschappij wakker geschud. Waar gaan we de lijn trekken met mensen uit andere culturen en religieuze achtergrond? De mensen verwachten van de politici dat die lijnen ook effectief worden getrokken. Ik kan één ding wel verzekeren…het debat zal niet vanzelf weggaan.”

In Oost-Europa staan enkele landen alvast niet te springen om niet-christelijke vluchtelingen op te vangen. Vrees je voor een onoverbrugbare wig tussen Oost- en West-Europa op langere termijn?

“Of er een tweespalt komt, weet ik niet, maar ik zie nu al een verschil in houding tegenover moslims. Ik denk dat de Oost-Europese landen niet gaan afgeven. Die regeringen krijgen trouwens ook de steun van een groot deel van hun bevolking. De regeringsleiders in enkele van die landen zijn meer gefocust op de islam dan veel leiders in West-Europese landen. De discussie zit eigenlijk al op de spits. In het najaar komt er een uitspraak van het Europees hof van justitie over de verplichte spreiding van asielzoekers en dan zullen we zien hoe die landen in Oost-Europa daarop zullen reageren. Los van de kwestie over geloof is het wel zo dat heel wat Oost-Europese landen goed begrepen hebben dat de illegale migratie moet stoppen. En ook in de West-Europese landen is dat besef langzaam maar zeker gegroeid. Eindelijk.”

Slotvraag: vertel nu eens hoe het precies zat met die veelbesproken verhuizing naar Leuven?

“Bart De Wever heeft me gevraagd heeft om te verhuizen naar Leuven. Ik zou dan lijsttrekker worden voor N-VA in Leuven. Mijn antwoord was neen. Ik ben gehecht aan Lubbeek. Ik trek met overtuiging de lijst in mijn geboortedorp voor de gemeenteraadsverkiezingen. En de ploeg van Lorin Parys in Leuven krijgt mijn volledige steun. Na het tijdperk Louis Tobback is de nood aan verandering groot in Leuven.”

cartoon

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens