Sportieve gezinsuitdagingen op ‘Familie Fit’

Ann Peeters
11 maanden geleden
door Ann Peeters

Uit een bevraging bij meer dan 2.500 Vlaamse gezinnen met inwonende kinderen blijkt dat maar liefst 84% van de gezinnen regelmatiger zou willen sporten in gezinsverband, om zo meer tijd te kunnen doorbrengen met de kinderen én gezonder te leven. Bovendien komt uit de enquête voort dat bij sportieve inactiviteit van één of beide ouders, de kinderen ook minder actief zijn. Redenen genoeg dus om als ouder je kind te motiveren om samen te bewegen.

Familie Fit is een online beweegplatform van Gezinssport Vlaanderen, waar families sportieve gezinsuitdagingen kunnen aangaan en beweegtips vinden. Speciaal voor de paasvakantie hebben ze 7 tips uitgewerkt, die elke familie makkelijk thuis kan uitvoeren.

  1. Creatief met (plastic) eitjes. Doe een lepelrace in de tuin of door de huiskamer. Leg een ei op een lepel en leg een parcours (met obstakels) af. Wie doet de lepelrace in de snelste tijd?
  2. Laat de innerlijke paashaas in je los. Knel een bal of ballon tussen je benen en spring rond als een konijn. Wie kan de bal(lon) het langst tussen de benen houden?
  3. Trek naar buiten, de tuin, het stadspark of bos in en speel een spelletje ‘natuurbingo’. Wie vindt er het snelst een vogelnest? Een paardenbloem of eikenblad? Of de langste groene grasspriet?
  4. Zet sport in je planning. We doen allemaal graag impulsieve dingen. Maar om een gezonde levensstijl op te bouwen, is het belangrijk om regelmaat te creëren. Daarom plan je sport best in je agenda. Zo is het makkelijk om een overzicht te bewaren en indien nodig je (onrealistische) planning te herzien.
  5. Regent het de hele dag? Hou dan binnen een Family Fit Mini-Olympiade met ballon-volleybal en tapijt-hockey (met een bezemsteel en een sok). Speel paintball met krantenpropjes. Kruip met 2 in één groot T-shirt en wandel van de badkamer naar de keuken. Klem een knikker tussen je tenen en schop hem in een doos, …
  6. Zoek samen met je kind recepten voor gezonde tussendoortjes (ter compensatie van al die chocolade paaseitjes), en maak ze samen klaar.
  7. Volg en log je beweegactiviteiten op www.familiefit.be. Zo zie je perfect jullie vorderingen en wat jullie met het gezin effectief gedaan hebben. Genoeg beweegminuten verzameld? Dan verdien je een leuke medaille in jullie trofeeënkast.

Over de auteur

Ann Peeters

Ann Peeters