Spelotheek blaast 35 kaarsjes uit

Kirsten Bosmans
2 jaar geleden
door Kirsten Bosmans

De spelotheek bestaat 35 jaar! Al 35 jaar lang kan iedereen die nood heeft aan extra spelondersteuning terecht in de spelotheek. Dat wordt komende zaterdag gevierd in Hal 5 in Kessel-Lo.

De spelotheek richt zich tot mensen met een ontwikkelingsstoornis, ziekte of handicap. Voor hen is die extra spelondersteuning erg belangrijk. Doordat zij langer in eenzelfde ontwikkelingsfase blijven, is afwisseling cruciaal om de ontwikkeling verder te stimuleren. Naast stimulatie is uiteraard het spelplezier een belangrijke factor. Voor velen is de spelotheek een constructieve stap na een tegenslag.

De organisatie wordt grotendeels door vrijwilligers gedragen. Sommigen doen dat al 35 jaar lang. “Het is fantastisch om te zien hoe hard de vrijwilligers werken om van de spelotheek een warme plaats te maken. En het is minstens even fantastisch om te weten dat ze daar al 35 jaar lang in slagen. Een voor een verdienen ze het om in de bloemetjes gezet te worden,” vertelt schepen Denise Vandevoort.  Veel vrijwilligers hebben ervaring met de problematiek vanuit hun gezinssituatie, anderen zijn er professioneel mee bezig. Op die manier kunnen zij een klankbord zijn. “Als ouder van een kind met een ontwikkelingsstoornis weet je hoe belangrijk het is dat er een plek is waar de kinderen zichzelf kunnen zijn, zonder schaamte. Het is leuk om er deelgenoten te ontmoeten. Er worden echte vriendschappen gesloten,” vertelt een van de vrijwilligers. Een andere vrijwilliger vertelt dat ze als logopediste vaak gebruik heeft kunnen maken van het taalmateriaal van de spelotheek: “De spelotheek is niet alleen een plek waar de gebruikers  plezier beleven, maar ook waar ze iets kunnen bijleren. Het bestaan van de spelotheek is nuttig, nodig en goed. We gaan met plezier klinken op de volgende 35 jaar!”

De spelotheek is onderdeel van de doelgroepenwerking van de Bib Leuven en bevindt zich in het bibliotheekfiliaal van Kessel-Lo.

Over de auteur

Kirsten Bosmans

Kirsten Bosmans