Sp.a organiseert Pleinafair op 1 mei

Bart Mertens
4 jaar geleden
door Bart Mertens

Pleinafair is het gloednieuwe Feest van de Arbeid. Op 1 mei organiseren sp.a, de socialistische mutualiteit, ABVV, curieus Vlaams-Brabant en SamenSterker jaarlijks een feest ter ere van de Dag van de arbeid. “Dit jaar ondergaat dat feest een ware metamorfose met optredens, foodtrucks en kinderanimatie op de Vismarkt”, zegt Mich De Winter van sp.a.

Traditiegetrouw begint 1 mei met toespraken op het Martelarenplein. Dat zal ook dit jaar het geval zijn. “Tradities zijn er niet zomaar gekomen”, zegt Mich De Winter, voorzitter van sp.a Vlaams-Brabant en organisator. “Vlaams parlementslid Bruno Tobback en federaal ABVV-secretaris Miranda Ulens zullen het podium betreden. Daarna trekken we in stoet door het centrum. Waar we vroeger opnieuw naar het Martelarenplein wandelden, eindigen we nu op de Vismarkt. Dat we daar ons volksfeest houden is niet toevallig. De socialistische beweging in Leuven heeft nauwe banden met de Vismarkt en de Mechelsestraat, waar sp.a Vlaams-Brabant en de socialistische mutualiteit nog steeds gevestigd zijn, en we ook nog steeds het Cultureel Centrum Oratoriënhof hebben.”

Pleinafair wordt een volksfeest, met kinderanimatie, foodtrucks, een ambachtelijk marktje met jonge, creatieve Leuvenaars en zelfs een speeltuin voor volwassenen. “Sjoelbakken, schijfschuiven, bagatelle, riboulette… Het is er allemaal”, zegt De Winter. “En ook muzikaal zal het plezant zijn met DJ Alia, DJ Tonami en DJ Wontime. De hoofdact is Pieter Embrechts, een creatieve duizendpoot die zijn tweede plaat komt voorstellen. En uiteraard zal het podium Leuvens kleuren met de heren van Berry Quincy.”

Meer info: www.pleinafair.be

 

Over de auteur

Bart Mertens

Bart Mertens