Sofie Lemaire wil “Meer vrouw op straat”

Ann Peeters
12 maanden geleden
door Ann Peeters

Het valt radio- en televisiepresentatrice Sofie Lemaire op dat er meer blauw dan rood te zien is op straat, maar waar heeft ze het dan over? En ze wil het anders zien, graag evenveel rood als blauw voor haar. Ze riep er zelfs Leuvens burgemeester Mohamed Ridouani bij, die beloofde een oplossing te zoeken voor het probleem.

“Doorheen de geschiedenis hebben heel wat vrouwen fantastische dingen gepresteerd, bedacht en gemaakt. Jammer genoeg is iemand vergeten hun namen te noteren, hun verhalen te onthouden om hen ooit eventueel in een geschiedenisboek te zetten en die vergetelheid toont zich ook in ons straatbeeld”, zegt radio- en televisiepresentatrice Sofie Lemaire.

“In acht grote Vlaamse steden telden we de straatnamen. Daaruit bleek dat van alle straten die de naam van een persoon kregen, er 85% naar een man werden genoemd en 15% naar een vrouw. Dat percentage zal in de rest van Vlaanderen ongetwijfeld nòg lager liggen. Een concreet voorbeeld: het stadsplan van Leuven:

blauw = mannen, rood = vrouwen

 

“Zou het niet geweldig zijn als gerenommeerde vrouwen een eigen plek krijgen in “hun” stad? In de vorm van een straat, een standbeeld, een plein of een andere eyecatcher.”

Met #meervrouwopstraat wil Sofie Lemaire stadsbesturen enthousiast maken om hier ook echt werk van te maken.

Acht grote steden hebben zich ondertussen al achter Sofie’s oproep geschaard. Brussel, Antwerpen, Gent, Brugge, Oostende, Leuven, Mechelen en Hasselt zoeken al naar interessante vrouwen die absoluut een blijvende plek in het straatbeeld verdienen.

Op 26 februari richtte Sofie haar oproep tot alle burgemeesters van Vlaanderen en tot het grote publiek: Ken je een naam die niet mag vergeten worden in de lijst van geweldige vrouwen? Met een levensverhaal dat tot de verbeelding spreekt, een prestatie die onbetwistbaar straf is, een oeuvre of erfenis die moet gekoesterd worden?

“We verzamelen de komende maanden alle getuigenissen op canvas.be en maken een eregalerij van indrukwekkende vrouwen. Het verslag van de campagne volgt volgend jaar op Canvas en op straat.”

 

 

Over de auteur

Ann Peeters

Ann Peeters