Slechts 33% van de bestuurders blij met eigen gemeentebestuur

Stefan Van de Weyer
2 jaar geleden
door Stefan Van de Weyer

Uit een enquête van werkgeversorganisatie Voka Vlaams-Brabant blijkt dat slechts een op drie Vlaams-Brabantse ondernemers echt tevreden met hun gemeentebestuur. Mobiliteit en fiscaliteit zijn de grootste minpunten, communicatie en betrokkenheid vanuit het lokaal bestuur zijn de overige werkpunten.

Met de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2018 in het vooruitzicht stelde Voka Vlaams-Brabant een enquète op voor ondernemers uit de provincie. Vierhonderd onder hen vulden deze in. Een van de enquêtes richt zich naar acht steden en gemeenten, namelijk Asse, Aarschot, Diest, Leuven, Londerzeel, Machelen, Rotselaar en Tienen. De cijfers in Vlaams-Brabant (33 procent) liggen lager dan het Vlaamse gemiddelde (40 procent).

In Oost-Brabant ligt de tevredenheid een procentje hoger (34) dan het gemiddelde. Rotselaar (46%) en Aarschot (40%) krijgen de beste scores van hun ondernemers. Diest (36%) en Leuven (33%) liggen op het gemiddelde. Tienen draagt de rode lantaarn met 23%.

De grootste oorzaken van frustratie zijn mobiliteit en fiscaliteit, in onze contreien is dat vooral in Leuven het geval. In het Hageland speelt de ondernemingsonvriendelijke fiscaliteit een belangrijke rol. Uiteraard zijn er ook pluspunten; in Oost-Brabant is er voldoende ruimte om te ondernemen, al zijn die terreinen niet altijd even goed bereikbaar of aangeduid. Voka ziet dat heel wat gemeentebesturen moeite doen om een dynamisch klimaat te scheppen. Het internationale karakter van het Leuvense moet gekoesterd worden. “Geen enkele andere provincie kan dergelijke troeven op tafel leggen waarbij grote kennisinstellingen, innovatieve bedrijven, internationale instellingen en hoofdzetels op een steenworp van elkaar liggen,” klonk het bij Voka.

Over de auteur

Stefan Van de Weyer

Stefan Van de Weyer